Megjelennek a baszkok a hűvösvölgyi vonalon is!

iho.hu   ·   2023.06.15. 11:15
CAF villamos

Megújul a hűvösvölgyi villamosvonal, változik a forgalmi rend, szeptembertől már a teljes viszonylatokon jöhetnek a CAF-villamosok.

A felújítás június 17-től várhatóan augusztus végéig tart. Ebben az időszakban az 56-os, az 56A, az 59-es és a 61-es villamosokat csak egy rövidebb szakaszon lehet elérni. A Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között a 61-es pótlóbusszal lehet utazni.

Közösségi közlekedési változások

A felújítás miatt június 17-től, szombattól várhatóan augusztus végéig a következő rend szerint közlekednek a villamosok a térségben:

  • az 56-os, az 56A és a 61-es villamosok rövidített útvonalon, csak a dél-budai végállomások és a Széll Kálmán tér között közlekednek;
  • az 56A villamos hétköznapokon is egész nap közlekedik;
  • az 59-es villamos helyett egész nap az 59A villamossal lehet utazni a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér között;
  • a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között a 61-es pótlóbusszal lehet utazni, a járat a Hűvösvölgyi úti autóbusz-megállókban áll meg.

Közúti közlekedési változások

A pótlóbuszok gyorsabb haladása érdekében több szakaszon is ideiglenesen buszsávokat jelölnek ki:

  • a Szilágyi Erzsébet fasor Pázsit utca és Lotz Károly utca közötti szakaszán (a villamos útátjárón és környezetében) a vágányzár teljes időtartama alatt. Az út mindkét oldalán munkavégzés lesz, ezért irányonként egy–egy sáv lesz járható útszűkület mellett;
  • a Hűvösvölgyi úton a Vadaskerti utca és a Versec sor között, ezért tilos lesz megállni az érintett útszakaszon, ahol az ideiglenes autóbuszsáv létesítését már június 15-én megkezdik.

Emellett további közúti korlátozásokra is számítani kell:

  • Június 17-e és várhatóan július 31-e között tilos lesz várakozni a Zuhatag sor 4-17. előtt napközben 7:00 és 18:00 között, valamint korlátozva lesz a megállás és a várakozás is a Versec sor 8. és a Zsemlye utca közötti szakaszon. ·        
  • Június 17. és előre láthatólag augusztus 31. között vágányfelújítás, valamint anyagbeszállítási munkák miatt tilos lesz megállni a Völgy utca Heinrich István utca és Hűvösvölgyi út közötti szakaszán a vágányok felőli oldalon. A munkavégzés idejére a Völgy utca érintett szakasza ideiglenesen kétirányúvá válik, de kizárólag az építési forgalom és célforgalom számára lesz megnyitva. ·        
  • Június 18-ától előre láthatólag június 28-áig, valamint július 31-étől augusztus 19-éig lezárják a Hidász utcai villamos átjárót, ez idő alatt a Lotz Károly utcai átjárón keresztül lehet a Hűvösvölgyi út felé kihaladni.
  • Június 29-étől várhatóan egy hónapig lezárják a Lotz Károly utcai villamos átjárót. A Szilágyi Erzsébet fasor–Budakeszi út–Hűvösvölgyi út csomópontot csak a Gábor Áron utcán át, vagy a Küküllő utcán keresztül lehet majd elérni a közúti járműveknek a Pasaréti út felől. ·        
  • Július 7. és augusztus 7. között az Akadémia bejáratánál lévő villamosátjárót felújítják, addig az átjáró félpályán le lesz zárva és a P+R parkoló (és az Akadémia főbejárata) felé lesz egyirányúsítva.

A felújítási munkákkal érintett térségben nehezebb eljutásra kell készülni mind a közösségi közlekedéssel, mind az autóval közlekedőknek.

Június közepétől már az 56-os és 61-es villamosok vonalán is megjelennek a CAF-villamosok (CAF: Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, Beasain, Euskadi, azaz Baszkföld), így például a budafoki és a krisztinavárosi szakaszon is közlekednek majd az alacsony padlós szerelvények. A korszerűsítés végeztével, szeptembertől már egészen Hűvösvölgyig közlekedhetnek majd a modern, alacsony padlós járművek az érintett vonalakon.

A felújítás eredményeként akadálymentesek lesznek a megállóhelyek. a megállóhelyek közvetlen környezete megújul, illetve vágányátépítésre, a felsővezeték-hálózaton oszlopcserére, a peronvilágítás átépítésére, a csapadékvíz-elvezető hálózat átalakítására, út- és járdaépítésre is sor kerül. A peronok berendezési tárgyaihoz szükséges elektromos hálózat kiépítése mellett mérőhelyeket is létesítenek, térkőburkolatot fektetnek le, és új zöldfelületet alakítanak ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek