Megjelent a Blaha Lujza tér felújításáról szóló közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása

iho   ·   2020.12.29. 09:00
00_blaha_lujza_ter

Kedvező ajánlatok és eredményes eljárás esetén a Blaha Lujza téren egy új arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöhet létre.

Több mint öt évtized után új, egységes arculatú térként újul meg Budapest jelentős történelmi és szellemi örökséggel bíró, ikonikus városi csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér. Az egyik legforgalmasabb fővárosi csomópont felújításának fő célja a tér élhetőségének javítása.

A tervek szerint a köztéren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, a korábbi tervekkel ellentétben kevesebb fát vágnak ki, és a tervezettnél több facsemetét ültetnek, a felszíni csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, felújítják az aluljáró szigetelését, nyilvános WC-t építenek, és részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is. Az aluljáró belső burkolatainak felújítása és a Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepel a tenderben, ami azt jelenti, hogy megfelelő ajánlatok esetén, városvezetői döntést követően hívja majd le a BKK. A felújítást a magyar állam is támogatja, amelynek forrásszerződését a 2020. október 15-i Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tárgyalta, ahol a kormány ígéretet tett az egymilliárd forint összegű támogatás biztosítására. A támogatói okirat aláírása az eredményes eljárás egyik feltétele. A tér átépítésének koncepciójába nemcsak a szakma, hanem a helyi lakosok javaslatait is beépítették.

Budapest egyik legforgalmasabb közterülete várhatóan 2022 őszére születhet újjá.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.