Megkezdődött a Balatoni Bringakör felújítása

iho/zöldút   ·   2019.05.25. 15:00
400px_balatoni_bringakor_felujitas

A nem engedélyköteles szakaszok felújításával idén tavasszal megkezdődött a Balatoni Bringakör kerékpáros útvonal komplex fejlesztése. Az első ütemben összesen negyvenkét kilométeren, a Zamárdi és Balatonlelle, a Balatonakarattya és Siófok, a Balatonkenese és Balatonalmádi közötti útvonalakon, valamint Aszófő településen a Bringakör önkormányzati utcákon vezetett nyomvonalon zajlik a rekonstrukció.

Az első ütemben összesen negyvenkét kilométernyi kerékpárutat építenek át (fotók: NIF Zrt.)

A kormány fokozott figyelmet fordít a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására az ország minden részében, így a Balatonnál is. A 2014-2020 közötti időszakban hazai és uniós támogatásból összesen kétszázmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések. E beruházásokban 2100 kilométernyi önálló kerékpárút épül, további 2100 kilométeren táblázással, felfestéssel jelölnek ki kerékpáros útvonalakat. Az idei év második felében új szakaszokon folytatódik a Balatoni Bringakör korszerűsítése, megkezdődik a Budapest–Balaton kerékpárút kiépítése is. A kerékpáros szolgáltatások fejlesztése is megindul a magyar tenger környékén nyolcszáz kilométer túraútvonal kijelölésével, három nagyobb szolgáltató központ létesítésével.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint az új szakaszokon az önkormányzatokkal és a kerékpáros szervezetekkel közösen sikerült megtalálni a legoptimálisabb nyomvonalat. A nagyobb munkálatok a nyaralási szezon végével, augusztus 20-a után kezdődnek, így jövőre már jelentős mértékben megújult utakon tekerhetik körbe a turisták Magyarország legforgalmasabb kerékpárútját, amely  várhatóan nagymértékű forgalomnövekedést eredményez. A környék fejlesztései, így a jelenlegi beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy a Balatonra érkező vendégek a strandidőn túl is tartalmasan és aktívan tudjanak eltölteni több napot.

A kerékpárosok tájékozódásának segítése érdekében KRESZ- és útirányjelző táblákat is kihelyeznek

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese a beruházás műszaki paramétereivel kapcsolatban kiemelte, hogy az első ütemben elvégzendő beavatkozások jellemzően teljes felületű aszfaltszőnyegezési és lokális burkolatjavítási munkálatokat tartalmaznak. A kerékpárosok tájékozódásának segítése érdekében KRESZ- és útirányjelző táblákat helyeznek ki.

A fejlesztés távlati célja, hogy a több mint húsz éve kiépített vonalvezetés felülvizsgálatával, immár ideális nyomvonal mentén tegyék alkalmassá az útvonalat az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett turistaforgalom megbízható lebonyolítása érdekében.

A 655 millió 545 ezer 928 forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg, a Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek