Megkezdődött Európa leghosszabb kerékpáros hídjának építése

MTI/iho   ·   2020.03.07. 09:00
epulo_bringahid0

Elkezdődött Hollandia és egyben Európa leghosszabb kerékpáros hídjának építése. A Blaiwe Loper, azaz „Kék szőnyeg híd” egy falu és a közelében lévő város között fog húzódni, átível majd egy tavon és egy természetvédelmi területen, továbbá egy közút is áthalad alatta. A műtárgy eredetileg nyolcszáz méter hosszú lesz, de tervezik, hogy később egy kilométeresre bővítik. A hat és fél millió eurós beruházással épülő híd első szakaszával karácsonyra készülnek el, legmeredekebb emelkedési szöge két és fél százalékos lesz.

A híd a Groningen tartománybeli Winschotent köti majd össze Blauwestaddal, egy feltöltött területen épült új faluval. A tervek szerint csak kerékpárosok és gyalogosok használhatják, de LED-es világítása a közeli természetvédelmi területen élő denevéreknek is hasznos lesz. A világítást úgy tervezték, hogy segítsen a denevéreknek eltalálni a Oldambtmeer-tóhoz, sőt, magát a hidat is „denevérbarát” zöld színűre festik.

A hidat a közép-afrikai Gabonból szállított fából építik meg különleges technológiával, és a tervek szerint legalább nyolcvan évig használható lesz. A kivitelező elmondta, hogy később a falu főutcájáig akarják meghosszabbítani a hidat, így éri majd el egykilométeres hosszát.

Európa leghosszabb kerékpáros hídja jelenleg a svédországi Sölvesborgban álló 756 méteres műtárgy. Mindkét híd eltörpül ugyanakkor a kínai Hsziamen kerékpáros felüljáróhoz képest, amely 7,6 kilométer hosszú. A felüljárót egy dán cég, a Dissing + Weitling építette, amely Koppenhágában a 230 méter hosszú Bicycle Snake (Kerékpár kígyó) hidat is tervezte.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek