Miskolcon az első Škoda

iho   ·   2013.07.02. 11:30
misvil

Kedd hajnalban Miskolcon<br />(fotók: MVK Zrt.)

Több százan várták kedden hajnalban Miskolc új villamosát. Ez az első Škoda gyártmányú villamos, amelyet még harminc fog követni 2015 első negyedévéig, írja közleményében a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK).

Miskolc új villamosa csütörtökről péntekre virradó éjjel – éjféltől hajnal 4-ig – teszi meg első próbaútját a városban, majd pénteken este, a villamosok éjszakáján, a miskolci Városház téren hivatalosan is bemutatkozik egy egész estét betöltő ünnepség keretében, amely a miskolci közösségi közlekedés múltja és jelene mellett az új villamosról, Miskolc megújuló közösségi közlekedéséről és családi programokról is szól.

A villamos Plzeňből indult

Az Európai Unió kohéziós alapjának támogatásával (közlekedési operatív program) megvalósuló Miskolc városi villamosvasút fejlesztése elnevezésű fejlesztés előkészítése már 2006 óta zajlik. A teljes program befejezése 2015 nyarára várható, ekkorra a megújult és bővített villamospályán forgalomba fog állni az utolsónak, vagyis 31.-nek érkező új Škoda villamos is.

A 26 THU 3 típusjelű jármű teljesen alacsonypadlós, átjárható. Az oldalfala és mennyezetburkolata hang- és hőszigetelt, az ajtókban és válaszfalakban biztonsági üveg van. Az utastér és a vezetőfülke egyaránt klimatizált, az ülések rugalmas párnázásúak.

A kétirányú villamos mindkét oldalán négy kétsávos és két egysávos ajtó szolgálja az utascserét.

A villamos a fékenergiát képes visszatáplálni. A külső visszapillantó tükör helyett külső kamera mutatja a járművezetőnek a szerelvény melletti területet.

Az új Škodák részben új pályán haladnak majd, a város kelet-nyugati tengelyében haladó villamosvonalat másfél kilométerrel meghosszabbították: megépült a Diósgyőr–Felső-Majláth vonal. A korábbi teljes, Tiszai pályaudvar–Diósgyőr közötti 9,6 kilométeres villamospálya, illetve a forgalmi, javítótelepi és bekötővágányok, rekonstrukciója is megtörtént már.

Kapcsolódó hírek