Mosolyogva gyorsít az SBB Girunója!

Joó Ferenc   ·   2018.02.28. 13:45
stadler-smile_400

Németországban a DB nagysebességű pályáján tesztelték a Stadler Rail új motorvonatát, amely a gyártó palettáján az ec250 típusnevet és a SMILE fantázianevet kapta, a Svájci Szövetségi Vasút (SBB) kötelékében viszont Giruno keresztnévre fog hallgatni (sorozatjele RABe 501).

Hogy ki találta el jobban a nevet? Az SBB az ölyv romans nevével ruházza fel a szerelvényeket, míg a Stadler a mosolyról nevezte el termékét. Utóbbi talán tetszetősebb, mivel már a szó hallatán mindenki elkezd mosolyogni magában, és nemzetközileg is ismertebb kifejezés. Hogy aztán a motorvonat a külalakjával is idézi-e a mosolygó szájvonalat, azt ki-ki döntse el magában!

A Stadler SMILE a Stadler Rail grafikáján

Az új típus engedélyezett legnagyobb sebessége 250 km/óra lesz, ehhez szükséges az, hogy a próbamenetek során azt legalább tíz százalékkal haladják meg. Pénteken közlekedett először az egyik Giruno 275 km/órás sebességgel az ICE-vonatoknak épült nagysebességű vonal (NBS) Hannover és Göttingen közötti szakaszán.

A Giruno-szerelvények jövő év végétől állnak forgalomba Svájc és Olaszország között, az út során áthaladva a Gotthárd-bázisalagúton, amely jelenleg a világ leghosszabb alagútja. Az SBB ezzel a típussal kívánja leváltani az Alstom által kettőezerhattól gyártott ETR610 típusú (SBB RABe 503 sorozatú) billenőszekrényes Pendolino motorvonatokat, amelyek jelenleg közlekednek Zürich és Milánó, illetve Bázel és Milánó között.

Az SBB prototípus Girunója Lyssachnál novemberben<br>(forrás: bahnonline.ch)

A tizenegy kocsis Giruno-szerelvények négyszázöt utas befogadására lesznek képesek és a Stadler Rail szerint ez az első olyan nagysebességű vonat a világon, amely alacsony padlószinttel rendelkezik, de nem emeletes kialakítású.

Négy évvel ezelőtt szerződött az SBB és a Stadler Rail huszonkilenc Giruno legyártására, a kontraktus azonban további kilencvenkettő szerelvényre vonatkozó opciót is tartalmaz. Egy szerelvény ára közel harmincnégymillió svájci frank, magyar pénzben kifejezve kilencmilliárdnál is több forint.

Stadler SMILE<br>(forrás: railcolornews.com)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek