Motorvonatokat vásárolnának a bolgárok

iho/vasút   ·   2018.08.24. 16:00
400px_bdz_desiro

A körülbelül 345 millió euró (112 milliárd forint) értékű, nyílt tender a járművek vásárlásán felül azok maximum tizenöt évnyi karbantartását és javítását is magába foglalja, utóbbit azonban csak legfeljebb 2 millió 800 ezer futott kilométerig lesz köteles végrehajtani a majdani nyertes. A pályázatokat október 12-ig lehet beadni, az értékelési folyamat október 15-én indul. A járművek várhatóan 2023-tól állhatnak majd menetrend szerinti forgalomba.

A villamos üzemű Siemens Desirók után még korszerűbb motorvonatokkal bővülhet a BDZ járműflottája (forrás: Wikipedia)

A BDZ számításai szerint 2028-ra további negyvenhárom villamos motorvonatra lesz szükség, azonban a beruházást csak a 2020-as parlamenti választásokat követően, de legkésőbb 2021-ben indítják majd csak el. A bolgár kormány idén júliusban százmillió levát (körülbelül 16,6 milliárd forintot) különített el a BDZ járműbeszerzéseihez.

A motorvonatokat nem európai uniós forrásokból finanszírozza a vasúttársaság, ezért a beruházáshoz a bolgár kormánynak és a BDZ-nek is forrásokat kell előteremtenie – számol be a Railway Pro.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek