Munkára fel!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.04.29. 11:30
Screen_shot_2013-04-29_at_11.41.55

A csehországi Közút- és Autópályakezelő Igazgatóság (Ředitelství silnic a dálnic) május 9-én kezdi meg az ország legrégebbi autósztrádájának felújítását. Aki autózott vagy buszozott már Csehoszágban a D1-en, az tudja, hogy a mostani állapota tarthatatlan. Talán még azt is megkockáztatnám, hogy nem is nevezhető igazi autópályának. A D1-es autópálya Prágából indul ki, s délkelet felé halad Brno városáig.

Prága határában egyelőre nem kell korlátozásra számítani<br>(fotó: Bohus Dávid)

Május 9-től két szakaszon kezdik meg a munkálatokat, mégpedig a Větrný Jeníkov–Jihlava (104 és 112 kijárat között) és a Lhotka–Velká Bíteš (153 és 162 kijárat között) útszakaszon. Az autózóknak így természetesen korlátozásokkal, útlezárásokkal kell számolniuk. Az említett pályaszakaszokon szűkítik az úttestet, viszont marad a két-két forgalmi sáv minden irányban, 80 kilométer per órás sebességkorlátozás mellett. Időszakonként változik majd a forgalmi rend, általánosan annyit közöltek, hogy a szűkített 2+2 sávot a lassú és a leállósávban alakítják ki (emiatt a leállósávot 75 centivel szélesítik ki). Lesznek persze rövid ideig tartó teljes útzárak is, valamint olyan szakaszok, ahol az egész pályát a jobb vagy a bal forgalmi sávba terelik majd.

Az idei és a jövő évre tervezett autópályafelújítások a D1-esen<br>(forrás: idnes.cz)

Idén összesen négy szakasz felújítása van tervben, a teljes sztráda felújítása ha minden jól megy, akkor hat évig tart, s nagyságrendileg 14 milliárd koronába (160 milliárd forint) kerül. Csehország közúti ütőere legalább tíz évvel van túl az élettartamán. A közlekedésügyi minisztérium óvatosságra inti az autósokat, s ajánlja, hogy aki teheti, kerülje ki az autópályát, vagy vegye igénybe a vasuat Brno irányába.

Kapcsolódó hírek