Nagysebességű vasutat terveznek Morvaországban is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.11.24. 12:05
ice_nemetorszag01

A Přerov–Ostrava szakasz a Budapest–Varsó nagysebességű vasút egyik mozaikdarabkája, amit 350 kilométer/óra sebességre terveznek.  

A cseh vasúti infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) nyílt pályázatot hirdetett a morvaországi Přerov és Ostrava között tervezett nagysebességű vasútvonal Hranice na Moravě és Ostrava-Svinov közötti szakaszának tervezési munkáira. A nagysebességű vasutat ezen a szakaszon kizárólag személyszállításra használnák, a maximális megengedett sebesség 350 kilométer/óra lenne. A most kiírt pályázat a nagysebességű vasúti projekt övezeti besorolására és a környezeti hatásvizsgálat elkészítésére vonatkozik, becsült értéke 320 millió korona (4 milliárd 320 millió forint).

A Hranice na Moravě–Ostrava szakasz

Nem sokkal korábban, szeptemberben írtak ki hasonló pályázatot a Prosenice–Hranice na Moravě vonalszakaszra is. A Přerov–Ostrava vasútvonal új építésű, új nyomvonalon futó vasúti pálya lesz, amely szerves része lesz a Prágát Brünnel és Pozsonnyal/Béccsel összekötő nagysebességű vasútvonalnak, illetve az egyre inkább hangsúlyozott Varsó–Budapest nagysebességű vasútnak. Ostrava és Přerov között a jelenlegi negyvenöt percről tizenöt percre csökkenne a menetidő, a távlati tervek pedig a vonal további meghosszabbítását helyezik kilátásba Lengyelország felé. Dél felé pedig rákapcsolódna a Brno irányába tervezett vasútvonalra, amely viszont csak felújított, maximum 200 kilométer/óra sebességű vonalszakasz lenne, a jelenleg is meglévő vasútvonal felújításával.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek