Nagyszombaton készül harminc modern személykocsi

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.08.17. 11:15
kiskep

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság a nagyszombati járműjavítóban (ŽOS Trnava, a.s.) építteti újjá huszonöt éves kocsijait. Összesen harminc Bt jelölésű személykocsit modernizálnak, amelyekből az átépítés után Bdgteer jelölésű kocsik lesznek.

A járművek 1990 és 1992 között épültek a studénkai vagongyárban, így műszaki felszereltségük sem a legrosszabb, igaz rájuk fér a felújítás. Az új típusú kocsikban nyolcvan ülőhely lesz, a kocsi egyik végének poggyászterében kerékpárszállításra is alkalmas rész is helyet kap. Lényegében az egész kocsi megújul: a forgóvázak és a vasszerkezeten kívül szinte mindent kicserélnek. Megkapják a ZSSK egyenruháját is, a Blonski színtervet, a beltér pedig teljesen átalakul. Új padlót, oldalfalakat, ablakokat és tetőszerkezetet kapnak a kocsik. Természetesen légkondicionáló berendezés, zárt rendszerű WC, modern ülések, új gombnyomásra működtethető ajtók, új csomagtartók és szemetesek is lesznek a felújított járműben. Megújul a központi energiaellátó-rendszer is, valamint akusztikus utastájékoztató rendszert is beszerelnek.

Ellőtte - utána. Jól sikerült a felújítás<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: ZSSK)

A kocsikat 2015 augusztusáig kell leszállítania a gyártónak. A beruházást az EU Közop programjából finanszírozzák. A tervek szerint a modernizált vasúti járművek Kassa és Poprád, valamint Pozsony és Vágújhely között közlekednek majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek