Negyven kilométernyi kerülő spórolható meg Szlovákia felé: újabb kompátkelő készül a Dunán

iho/hajózás   ·   2020.08.21. 12:00
neszmely-dunaradvany_komp01

A Strabag alakítja ki a Neszmély–Dunaradvány komp magyarországi létesítményeit, az átkelővel napi hatszáz személyautó takaríthat meg negyven kilométeres kerülőt Szlovákia felé.

A fejlesztés költsége csaknem 1 milliárd 800 millió forint, a beruházás nyolcvanöt százalékát európai uniós forrásokból, tizenöt százalékát magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik. A kompot a Magyar Közút szerzi be. A szlovákiai fejlesztésekért az Ister-Granum EGTC felel.

Az átkelő lábakon álló neszmélyi épületének alapterülete százhetven négyzetméter, a létesítményben száz négyzetméteres emeleti teraszt is kialakítanak. A Strabag a magyar oldalon huszonnyolc parkolóhelyet épít, a szlovák oldalon kilenc helyet alakítanak ki.

A társaság az eredetileg becsült csaknem 1 milliárd forintos nettó ár helyett 849 millió forintért vállalta el a munkát. Az átkelő átadása után a túlnyomórészt magyar lakosságú Dunaradványba és térségébe Magyarországról negyven kilométeres kitérő kihagyásával lehet majd eljutni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek