Negyvenmillió eurós hitelből vásárolhat új mozdonyokat a GYSEV

iho/vasút   ·   2016.07.19. 13:45
400px_gysev_vectron

A vasútvállalat, az OTP Bank és a Magyar Állam képviselői a hitelszerződéshez kapcsolódó garancia-megállapodásokat is ellátták kézjegyükkel. Ennek keretében a GYSEV Zrt. negyvenmillió eurós hitelkerethez jut, melyből új villamos mozdonyokat vásárolhat.

A GYSEV Zrt. idén áprilisban írt ki ajánlattételi felhívást öt villamos mozdony beszerzésére. A tervek szerint a vasúttársaság két darab kétáramnemű, dízel segédhajtással is ellátott, valamint három darab háromáramnemű mozdonyt vásárol. A közbeszerzési eljárás ugyanakkor lehetőséget biztosít a GYSEV-nek további négy, legalább kétáramnemű mozdony vásárlására. A vasúttársaság a mozdonyok vásárlásához a most aláírt szerződés alapján negyvenmillió euró összegű hitelkerethez jut az Európai Beruházási Banknál. A jelenleg folyamatban lévő közbeszerzési eljárás eredményeként fog kiderülni, hogy a hitelkeretből mekkora összeget hív majd le a GYSEV. A hitelszerződést ma Budapesten írta alá az Európai Beruházási Bank (EIB) képviselője, Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója és Ungvári Csaba vezérigazgató-helyettes, a kapcsolódó garancia-megállapodásokat Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára és az OTP Bank képviselője írták alá.

A GYSEV által az ELL-től bérelt három Vectront további öt, de már saját tulajdonú villamos mozdony követheti, nagy eséllyel szintén Vectronok (fotó: Vörös Attila)

A megállapodás értelmében a Magyar Állam nyolcvan százalékos garanciát vállal a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre. A fennmaradó húsz százalékra az OTP Bank vállal hitelgaranciát.  A hitelgarancia megosztása azért szükséges, hogy a konstrukció teljes mértékben megfeleljen az uniós állami támogatási szabályoknak. „Az új mozdonyok beszerzése alapvető feltétele társaságunk további fejlődésének. Hosszú tárgyalássorozatot zártunk le a mai megállapodás aláírásával. Köszönjük a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Európai Beruházási Bank együttműködését, hiszen állami garanciavállalás mellett, kiváló feltételekkel jutottunk hitelkerethez” – mondta az aláírás kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte, „az Európai Beruházási Bank nagyon fontos szerepet játszik a hazai közlekedési szektor fejlesztésében, mind szakmai mind pénzügyi szempontból, ezáltal hozzájárul a negatív környezeti hatások, a regionális egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a mobilitás és az elérhetőség javításához, a foglalkoztatás növeléséhez, a turisztikai potenciál kiaknázásához és mindezek által a magyar gazdaság további növekedéséhez.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek