Nem repül el a Hainan Ferihegyről!

iho/repülés   ·   2012.02.09. 19:00
cim_hai

Információk szerint a hónap végével kivonul a Hainan Airlines is Budapestről – adta hírül az Air Portal kora délután. Néhány óra elteltével azonban a szerkesztőséghez befutott a légitársaság cáfolata: a kínaiak maradnak Ferihegyen. A légitársaság azonban az utolsó, amely szélestörzsű repülőgépekkel hosszú távú járatokat teljesít a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

A portál a Hainan kivonulását már abban a tegnapi cikkében feltételezte, amely az American és a Delta döntéséről szólt, miszerint egyik amerikai légitársaság sem akarja megújítani a New York–Budapest járatait. Az egyik ok a mindkét vállalatot egyaránt sújtó, de az American esetében épp csődeljárással párosuló rossz gazdasági környezet.

Kétségtelen, hogy eddig mindkét társaságnál a budapesti és más európai járatok felfüggesztéséről és nem végleges leállításáról volt szó. Az, hogy nem is térnek vissza Ferihegyre, a Malév leállása után került nyilvánosságra. A végleges döntés oka pedig az lehet, hogy mivel a Malév leállásával megszűnnek az úgynevezett ráhordó járatok, tehát nem jelennek meg Ferihegyen azok a balkáni és közelkeleti vagy kelet-európai tranzitutasok, akik innen repülnének tovább New Yorkba vagy Pekingbe, nincs értelme fenntartani a hosszú távú járatokat.

Érdemes megjegyezni, hogy ilyen ráhordó járatokat a Malév kiesése után komoly fejlesztésekkel jelentkező fapados légitársaságok sem szándékoznak pótolni.

Ezek fényében látszott logikus lépésnek a Hainan kivonulása is, azonban ez a társaság cáfolata szerint nem következik be. Az Airportal megjegyzi: a Hainan Airlines 2004 augusztusa óta repül Budapestre, eleinte heti négyszer jött Boeing 767-300-as repülőgépekkel, nemrég váltott a társaság az Airbus A330-asra.

Mint az iho/repülés is többször beszámolt róla, a Hainan volt az a kínai légitársaság, amely tavaly nyáron már szándéknyilatkozatot is aláírt a Malév többségi részvényeinek megvásárlására, sőt ennek finanszírozására tőkeemelésbe kezdett, később azonban visszalépett az üzlettől. A visszalépés okát hivatalosan nem közölték, megfigyelők szerint többek közt az vette el a Hainan kedvét, hogy a légitársasággal együtt nem tudta volna megszerezni a repülőtér tulajdonosi többségét is, illetve nyilvánvalóvá vált, hogy a Malév növekedési perspektívái nem eléggé esnek egybe a kínai elképzelésekkel. Legutóbb pedig kiderült, hogy a Hainan is financiális gondokkal küszködik, a társaság túl sok pénzt költött a flotta modernizálására, miközben hatalmasan eladósodott, ezért állította le a vezetés a Malévval kapcsolatos tárgyalásokat.

Kapcsolódó hírek