Növekszik a kombinált fuvarozás aránya Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.07.17. 19:00
kiskep_awt

Az ésszerű és költséghatékony logisztikai megoldások terén egyre nagyobb szerepet játszó kombinált fuvarozás Csehországban lankadatlanul tör előre. Éves szinten újra tíz százalék fölé emelkedett a növekedés mértéke a fuvarozás eme szegmesében. 1993-hoz képest nem kevesebb, mint tízszeresére nőtt az áruforgalom, amit a kombinált fuvarozás bonyolít le az országban, legyen az belföldi vagy nemzetközi fuvar.

Az AWT magánvasút konténerrakodó-terminálja Ostrava-Paskovon<br>(fotó: AWT)

A jobbnál jobb eredményeket leginkább a kombinált fuvarozás részarányának mutatóján láthatjuk. Míg 1995-ben az összforgalom 0,55 százalékát adta a kombinált fuvarozás, addig 2013-ban ez a szám elérte a 2,55 százalékot. Valljuk meg, ez még mindig elenyésző részarány, viszont állandóan növekszik. Ha külön megnézzük a vasúti forgalomban lebonyolított kombinált fuvarozások arányát, akkor láthatjuk, hogy a növekedés itt is szembetűnő. Míg 1995-ben a vasúti konténerszállítás 3,5 százalékát tette ki a vasúti összforgalomból (beleértve az akkor működő Ro-La szolgáltatást), addig például 2005-ben (már a Ro-La nélkül, amit 2004-ben szüntettek meg) 6,24 százalék volt a részarány, s 2013-ban ez a szám már 13,3 százalékra rúgott.

A kombinált fuvarozás tehát mondhatni virágzik mind az export, mind pedig az import terén Csehországban. Az 1993 és 2007 közötti években a növekedés aránya 10 és 15 százalék között mozgott, 2008-ban esett csak vissza 6,5 százalékosra az akkori válság kirobbanása miatt. A következő években aztán regenerálódni látszott a szegmens forgalmának növekedése. Mindez a Ro-La szolgáltatás nélkül, ami egy hiányzó, de egyelőre nem kívánt üzletága a kombinált fuvarozásnak. A Ro-La hiánya egészen biztosan picit visszaszorítja a növekedés tempóját, de sajnos a szállítmányozó cégek nem keresik ezt a szolgáltatást arra hivatkozva, hogy logisztikailag nem elég hatékony.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek