Nyári menetrend a Tátrában is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.06.19. 08:45
kiskep

A nyári menetrendi módosítás alkalmával a szlovák állami vasúttársaság sűríti járatait a Magas-Tátrában. A vonatok a Tátrai Villamos Vasúton (TEŽ) és a Fogaskerekű Vasúton (OŽ) is gyakrabban járnak a nyári szezonban. A vasúttársaság információi szerint a Magas-Tátrában tíz százalékkal növelik a közlekedés volumenét a Tátrai Villamos Vasúton (TEŽ) – Poprád–Ótátrafüred–Csorba-tó (Poprad-Tatry–Starý Smokovec–Štrbské Pleso) vonal, még nagyobb mértékben, húsz százalékkal nő a járatok száma a Fogaskerekű Vasúton (OŽ) – Csorba–Csorba-tó (Štrba–Štrbské Pleso) vonal. Számokban kifejezve ez tizenkét vonattal jelent többet az eddiginél, nyolc személyvonattal bővül a kínálat a fogaskerekűn, négy személyvonattal több lesz a Tátrai Villamos Vasúton. Az Ótátrafüred–Tátralomnic (Starý Smokovec–Tatranská Lomnica) vonalon nem növelik a járatok számát, de szükség esetén megkettőzhetik a szerelvényeket. A vonatok teljes menetrendje itt tölthető le.

Ótátrafüredi pillanatkép<br>(fotó: Tevan Imre)

A járatsűrítést a Magas-Tátrai Régió Idegenforgalmi Szervezetei és a ZSSK vasúttársaság együttesen finanszírozzák. A vasúttársasághoz az elmúlt évben nagyon sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Magas-Tátrában közlekedő járatok túlzsúfoltak. A ZSSK idén javítani szeretne a helyzeten, ezért fogott össze a helyi idegenforgalmi szervezetekkel. A nyári hónapokban a Tátrai Villamos Vasúton és a Fogaskerekű Vasúton megduplázódik, sőt, megháromszorozódik az utasok száma. Tavaly például csak június és szeptember hónapok között a ZSSK több mint egymillió utast szállított vonatain – ez több volt, mint a fele az egész évi utasszámnak a Magas-Tátra vasútvonalain. Az idei évben még több utast várnak a nyári időszakban, hiszen a jogosultak csoportja (nyugdíjasok, diákok) a Tátrai Villamos Vasúton és a Fogaskerekű Vasúton is díjmentesen utazhat.

A Magas-Tátrába könnyen – egy átszállással juthatunk el Budapestről is. A legegyszerűbb, ha korán reggel indulunk a Rákóczi IC-vel, 6:30-as indulással a Keletiből. Ezzel 9:58-kor Kassára érkezünk, s itt a 606-os gyorsvonatra szállunk, ami 10:14-kor indul, Poprádon pedig 11:29-kor, Csorbán 11:45-kor áll meg. Visszaúton a 607-es gyorsvonat Pozsony irányából Csorbán 16:15-kor, Poprádon pedig 16:30-kor áll meg, Kassára 17:46-kor érkezik. Innen 18:02-kor indul a Rákóczi IC, ami Budapest Keleti pályaudvarra 21:30-kor érkezik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek