Nyáron mindenki bringára és vonatra pattant

iho/zöldút   ·   2015.02.25. 11:15
kjegy150224_0

A klub és a vasúttársaság együttműködése már hosszú évekre tekint vissza, jelenleg is számtalan téma van napirenden – írja az Magyar Kerékpárosklub a honlapján –: az IC vonatokon történő kerékpárszállítás tiltása, az utánfutókért kért dupla kerékpárjegy, a pótlóbuszokon történő kerékpárszállítás, a vasúti kocsik megfelelő kialakítása, a hangosbemondó.

Legutóbb 2012-ben vizsgálták közösen a kerékpáros és vasúti közlekedés kapcsolatát, és a budapesti pályaudvarok kerékpárparkolóinak tervezésében is részt vettek. 2013 nyarán sikerült elérniük, hogy a MÁV végre elkezdje kiépíteni a régóta várt kerékpárparkolókat a budapesti fejpályaudvarokon. „Mára már sok száz biciklinek van megfelelő parkolóhelye – bár sajnos a kereslet és a kínálat még mindig nem fedi egymást” – írják a honlapjukon.

Az MKK felmérése a jegyeladásokról

Emellett közösen elkészítették a kerékpárszállító vasúti kocsik kialakítására vonatkozó ajánlást, amely alapján értékelik a jelenleg forgalomban álló hazai állományt. Megállapodtak a MÁV-val arról is, hogy klubtagjaik huszonöt százalékkal olcsóbban válthatnak kerékpárjegyet.

Most pedig elkészültek a jegyeladási statisztikák is: a tavalyi évet hasonlították össze 2013-mal: májust kivéve valamennyi hónapban többen váltottak kerékpárjegyet, többen döntöttek úgy, magukkal viszik biciklijüket.

Nincs még mindehol kerákpárszállító kocsi. Ott jobb híján így szállítják az utasokat a bicikliket

A klub a fölmérés elkészítésével sem „dőlt hátra”. Szeretnék elérni, hogy a vasútállomásokon a szerelvény érkezése előtt bemondják a hangosbemondóba, hogy a peron melyik részén várható a kerékpárszállító kocsi. Így már időben odatolhatja mindenki a biciklit a megfelelő helyre, és elkerülhető lenne a sietség, a kapkodás. Küzdenek azért is, hogy változzon meg a mostani utánfutó-szállítási díjfizetés. Jelenleg kerékpáros utánfutót két kerékpárjegy áráért lehet szállítani, amivel mi nem ért egyet a klub. Folyamatos probléma, hogy ha vonatpótló autóbuszt kell az utazás egy részében használni, nincs megoldva a kerékpárszállítás. Nehezményezték azt is, hogy megszűnt a kerékpárszállítás lehetősége az IC-ken.

Azaz nem unatkoznak továbbra sem, kíváncsian várjuk a fentiekből mit és hogyan tud elérni idén az MKK.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek