Nyugati: felújítják a keresztaluljárót, cserélik a régi peronliftet

iho/vasút   ·   2023.08.11. 18:00
00_nyugati_aluljaro

Átadták a munkaterületet, megkezdődnek a munkálatok a Nyugati pályaudvar újabb részein. A keresztaluljáró felújítása a próbafeltárásokkal megindult, a régi peronlift cseréjét pedig tervezési feladatokkal kezdi a nyertes vállalkozó.

A WestEnd felőli (1–9.) vágányokat a Ceglédi váróval, azaz a 14–17. vágányokkal összekötő keresztaluljáró felújítása két fő részből áll, az egyik az aluljáró álmennyezetének, világításának és burkolatainak felújítása, a másik pedig az akadálymentesítés érdekében a meglévő, de használaton kívüli peronfelvonó cseréje. A sikeres közbeszerzési eljárásokat követően kötött szerződést a MÁV mindkét munka elvégzésére, ennek köszönhetően augusztus 10-én átadta a munkaterületet a vállalkozónak.

A keresztaluljáró felújítása próbafeltárásokkal kezdődött. A nagyobb zavartatással járó kivitelezési munkák várhatóan augusztus 15-én indulhatnak meg. Mindemellett az utasok továbbra is használhatják majd az aluljárót, mert a munkálatok csak részleges lezárással járnak. A felújítás keretében elvégzik a metrószinti álmennyezet és padlóburkolat teljes cseréjét a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt, továbbá megújul a falburkolat és az oldalajtók sora, a régi lépcsőkkel együtt. A beruházás várhatóan év végén fejeződhet be.

A használaton kívüli peronfelvonó helyére új, egy tonna teherbírású, acél tartószerkezetű, aknával szerelt villamos meghajtású, vandálbiztos kialakítású felvonót fognak beépíteni. A kivitelezési munkálatok megkezdése előtt el kell készíteni a felvonó beépítéséhez szükséges tervdokumentációt, be kell szerezni tanúsítványokat és a hatósági engedélyeket. Ezt követően, várhatóan ősszel indulhatnak a munkálatok, és szintén év végéig zárulhatnak.

A keresztaluljáró felújítását 378 millió 710 ezer forintért a Mega-Logistic Zrt, a peronlift cseréjét 131 millió 450 ezer forintért a Magyar Építő Zrt. végzi. A kivitelezések a MÁV Zrt. beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió finanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek