ÖBB: Vectronból sosem elég

iho/vasút   ·   2019.03.16. 09:00
obb_vectron_railcolor0

Leadta a harmadik megrendeléscsomagot az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) a Siemensnek, mellyel további hatvanegy Vectronnal bővítik a mozdonyflottát – jelenti az International Railway Journal.

Hatvanegy újabb Vectront szerez be az ÖBB, ezzel már száznál is több gépet hívott le a maximum kétszáz mozdonyra szóló keretszerződésből (kép forrása: IRJ)

Az ÖBB és a német gyártó által 2017 januárjában kötött keretszerződés legfeljebb száz tehervonati, ötven többáramnemű (MS verzió), valamint szintén ötven, ezernyolcszáz kilowattos kiegészítő dízelmotorral is ellátott villamos mozdony vásárlását teszi lehetővé. A kontraktus aláírásakor az osztrákok harminc ETCS-sel ellátott, többáramnemű Vectront kértek, százhúszmillió euróért (körülbelül harmincnyolcmilliárd forintért, vagyis egy gép 1,27 milliárd forintot kóstál). Az első mozdonyt 2018 márciusában vehették át. A típust annyira jónak találták, hogy pár héttel később további tizenhét gépre nyújtották be igényüket.

Az ÖBB-nél 1293-as sorozatba sorolt gépek 6400 kilowatt teljesítmény leadására képesek, legnagyobb üzemi sebességük százhatvan kilométer per óra. A mozdonyok eddig Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Horvátországban szerezték meg a közlekedési engedélyt. Az új gépek a korábbi rendelésekkel megegyező konfigurációjúak lesznek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek