Októberben Békéscsaba is csatlakozik a Zöld Busz mintaprogramhoz

MTI/iho   ·   2020.09.25. 14:00
zold_busz_program01

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 56 millió forintot nyújt a békési megyeszékhelynek az elektromosbusz-programra.

A Zöld Busz program célja a közösségi közlekedésben részt vevő autóbuszállomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása. Az egyenként egyhónapos program az ország nyolc városában indul el. A határozati javaslatot a békéscsabai közgyűlés csütörtöki ülésén a jelen lévő tizenhat képviselő közül tizennégyen megszavazták, ketten tartózkodtak.

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) elmondta: a városban egy alacsonypadlós, elektromos autóbusz közlekedik majd menetrend szerint a nappali órákban, napi 100–150 kilométert, minden nap más útvonalon, hogy valamennyi városrészt bekapcsolják a projektbe.

A Zöld Busz program célja, hogy az embereket megismertesse a zöld technológiával, valamint hogy népszerűsítse a klímavédelmi szempontokat. A tervek szerint 2022-től csak elektromos autóbuszok beszerzésére ad támogatást a kormány.

Békéscsabán a Modern városok programban azt tervezik, hogy 8–11 új elektromos autóbuszt szereznek be, valamint építenének egy elektromosbusz-garázst is, ahol a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat. Ez a programelem jelenleg kidolgozás alatt áll, ám a tervek szerint az év végére elkészül a napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló békéscsabai okos hálózati rendszer első üteme, amelyet szintén a Modern városok programban, 3 milliárd 662 millióforintból valósítanak meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek