Önvezető autók tesztpályája épül Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.11.21. 18:30
bmwtest_01

A BMW autógyár a csehországi Sokolov közelében épülő multifunkciós technológiai központ építésére 2 milliárd 550 millió cseh koronát (30 milliárd 600 millió forint) fordít a tervek szerint. Az önvezető autók tesztpályája legalább 250 főnek ad majd munkát. A BMW autógyár szerint összesen 450 munkavállalót foglalkoztatnának, azt viszont nem tudni, hogy ezek a BMW munkavállalói lesznek, vagy beszállítóknál dolgoznak majd.

A látványterv forrása: BMW Group

A BMW autógyár 528 millió korona (6 milliárd 400 millió forint) értékű befektetésösztönzési támogatást kapott a cseh kormánytól az Északnyugat-Csehországban létesülő önvezető és elektromos autók tesztelésére alkalmas próbapálya megépítésére. A befektetési projekt jelentős előrelépésnek számít a technológiai újítások terén. A kormány által jóváhagyott befektetésösztönzés a telek megvásárlására ad támogatást, valamint jövedelemadó kedvezményt takar.

Az önvezető és elektromos autók tesztelésére alkalmas próbapálya Karlovy Varytól 20 kilométerre, nyugatra fekvő Sokolov mellett, közel a német határhoz épül meg 525 hektárnyi területen. A tesztpálya mindössze két és fél órányira van gépkocsival a BMW fő kutató- és fejlesztési központjától, a FIZ-től (Forschungs und Innovationszentrum). A tesztpályák teljes hossza több mint 100 kilométer hosszú lesz, az első teszteket várhatóan 2021-ben végezhetik majd, az egész technológiai központ 2025-re készülhet el.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.