Örökségnapi kavalkád

iho/vasút   ·   2012.09.14. 16:00
00

Sokszínű programokat kínál a főváros az előttünk álló hétvégén. A BKK, a BKV és a Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület (VTTE) rendezvénysorozatának külön apropója a 125 éves budapesti villamosközlekedés lesz. Mintegy előzetesként éjszakai HÉV-es kalandtúrára várják a kíváncsiakat Szentendrére, az 5-ös HÉV járműtelepére, az utasokat a régi színterve szerint visszafényezett MIXa szerelvény szállítja majd.

Mi is rejtőzik a színfalak mögött? A BKV Kelenföld kocsiszínje – az egyik előd, a BKVT (Budapesti Közúti Vaspálya Társaság) kerek száz éve építette a remizt – nyílt napon várja a villamosok barátait. A kocsiszín történetét házi üzemtörténeti kiállítás mutatja be, és megtekinthetik a Ganz csuklós villamosok karbantartásának részleteit is. A kocsiszín udvarán a jelenleg futó villamosokon kívül kiállítják a nosztalgiaflotta kincseit is a favázas motorkocsiktól az FVV csuklóson (Bengáli) át a szükség esetén ma is aktív hóseprő mozdonyig. Egyetlen éjszakára újjáéled az 1996-ban megszűnt 49É járat: Uv szerelvény indul 0.30-kor a kocsiszínből a Széll Kálmán térre. A kocsiszín szeptember 15-én és 16-án, 10-14 óra között látogatható.

FVV csuklós Kelenföldön a Múzeumok Éjszakáján<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A menetrendben 2008 óta 60-as villamosként szereplő Fogaskerekű városmajori kocsiszínje is megnyitja kapuit. Szeptember 15-én, szombaton 10-14 óra között a nosztalgiamenetekben néha közlekedő 2-es személykocsit és a „sárga Fogast”, azaz a 30+40 pályaszámú szerelvényt lehet közelebbről is megnézni. A Földalatti Vasúti Múzeumban, a Deák téren szeptember 16-ig láthatják a nagy sikerű közlekedési retroplakát-kiállítást.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum raktára is felfedi kincseit e jeles napon. A Tatai út 13. szám alatt a restaurálásra váró, későbbi bemutatásra tárolt autóritkaságokat lehet megnézni, a restaurátoroknak szakmai tanácsadással is szolgálnak. A múzeum raktára szeptember 15-én, szombaton 10-14 óra között várja tárt kapukkal a látogatókat, utána még mindig van idő a közeli Vasúttörténeti Parkba átruccanni a gőzmozdonyversenyre.

Változatos vasúti programok részesei lehetnek a Szeged környékén élők is. A napfény városában a Vasúttörténeti Alapítvány segítségével a Nagyállomás felvételi épületének apró részleteit ismerhetjük meg óránként, szakszerű idegenvezetéssel induló túrákon, és a MÁV Szegedi területi Képviseletének székházába is ellátogathatunk. Mindkét helyszín 15-én szombaton 9-16, vasárnap 9-12 óra között lesz nyitva.

Kulturális örökség ez is – Szeged pályaudvara a villamosítás előtt. MDmot-ot és öttengelyes motorkocsit a szervezők idén nem ígérhetnek...<br>(forrás: Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteménye)

A magyar dízelmotorkocsikkal egyidős szentesi motorgarázsban érdekes vasúti járművekben és a Vasúttörténeti Alapítvány állandó kiállításában is gyönyörködhetünk, szombaton 9-16 és vasárnap 9-12 óra között. A Tiszavidéki Vasút egyik gyönyörű felvételi épületét, a mezőtúrit is részletesen megismerhetik az idelátogatók, Domaszéken pedig már szeptember 14-én, pénteken kezdődnek a rendezvények ünnepélyes kiállításmegnyitóval és filmvetítéssel.

Kapcsolódó hírek