Örökségnapi kavalkád

iho   ·   2013.09.18. 17:35

Kiemelkedik a 2013-as rendezvények közül a fogaskerekű SGP-szerelvényei forgalomba állásának negyvenedik évfordulója. A városmajori telephelyen az érdeklődők beléphetnek a Fogas motorkocsijábak vezetőfülkéjébe, megtekinthető lesz az 1874-ben gyártott (egyetlenként fennmaradt) személykocsi és az 1928-as évjáratú szerelvény is.

A BKV mindkét múzeuma: Szentendrén a Városi Tömegközlekedési Múzeum és a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum díjmentesen látogatható szeptember 21-én és 22-én – az utóbbiban ezen a hétvégén még megtekinthető a formaruhák kiállítása is. Szeptember 21-én, szombaton favázas, 22-én acélvázasított nosztalgiavillamos közlekedik a Deák tér és a Batthyány tér között Budapesten.

A MÁV Zrt. és a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány közös rendezésében Szegeden szakvezetéssel lehet megnézni a vasúti igazgatóság székházát a Tisza Lajos körúton, és a Nagyállomás felvételi épületének minden zegét-zugát is bejárhatjuk. Az Üzemirányító központba szeptember 21-én, 13-16 óra között lehet ellátogatni.

Mindkét napon megtekinthető (szombaton 9-16, vasárnap 9-12 óra között) a szentesi motorgarázs, ahol a régi vasúti járművek bemutatása mellett a Vasúttörténeti Alapítvány kiállítása is folyamatosan látogatható.

A Tiszavidéki Vasút által épített felvételi épületben is várják az érdeklődőket Mezőtúron, Domaszéken a Szegedi Gazdasági Vasútnak emléket állító kisvasúti múzeum szombaton 9-14.30 között látogatható ingyenesen.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tatai úti raktára szintén szeptember 21-én, 10-14 óra között tekinthető meg. Látható itt minden olyan, restaurálásra váró és felújított jármű, amelyet a városligeti múzeum a hely szűkössége miatt nem tud bemutatni.

A Kulturális örökség napjáról bővebb információkat a rendezvény honlapján találhatunk.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek