Összecsukható és cserélhető raklapkeretet fejlesztett ki az ÖBB

iho   ·   2024.06.28. 15:00
eur_raklap_keret

A hamarosan a piacra kerülő, szabványosított technológiával az Euro-raklapot egészítik ki.

Az összecsukható, cserélhető, minőségbiztosított EUR keret döntő fontosságú előnyöket kínál a hagyományos, merev kerettel szemben. A szerkezet nagyon kevés helyet foglal üres kocsik szállításakor, ami egy olyan fontos szempont, melyet sok fuvarozó sürgősen szükségesnek talál. Habár már léteznek összecsukható és egymásra rakható keretek, ezekre eddig nem léteztek szabványok. Ezt a hiányt pótolja most a cserélhető EUR keret.

A keret illeszkedik a szabványos, 800 x 1200 milliméter méretű Euro-raklapokhoz. Ráadásul a szállítás megkönnyítése érdekében össze is lehet kapcsolni azzal, megakadályozva, hogy az apró alkatrészek vagy dobozok a szállítás során leessenek a raklapról, és így be sem kell csomagolni a raklapot. A rakományt ráadásul egy opcionális fedéllel is le lehet takarni.

A négy különböző magasságban (10, 20, 30 és 40 centiméter) elérhető keretekre az ÖBB és az EUR logót is elhelyezték, az eredeti Euro-raklapokhoz hasonlóan.

Az új EUR keret lehetőséget kínál a piac fenntartható növekedéséhez, ugyanakkor megfelel az úgynevezett csomagolási rendelet követelményeinek. Ez arra kötelezi a vállalatokat, hogy a visszaküldött csomagolást újra felhasználják vagy újrahasznosítsák.

Elsősorban az autóipar mutat nagy keresletet olyan minőségbiztosított, szabványos keretekre, melyeket az Euro-raklapokhoz hasonlóan lehet cserélni. Az egymásra helyezhető EUR keretet a tesztelés, ellenőrzés és tanúsítás területén világelső, független SGS Germany tesztelőszervezet tesztelte és tanúsította, ezáltal megfelel a vonatkozó szabványoknak.

A logisztika elképzelhetetlen az Euro-raklap nélkül; becslések szerint körülbelül egymilliárd ilyen eszközt használnak világszerte. Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) és jogelődje, az ÖBB 1961 óta birtokolja az ovális EUR jelzéssel ellátott, eredeti Euro raklap védjegyjogával.

A keretekből többet is egymásra lehet pakolni (képek forrása: ÖBB RCG)

Az RCG vezérigazgatója, Clemens Först elmondta, az innovatív, összecsukható, cserélhető EUR keretekkel a vállalat olyan fenntartható és hatékony megoldást kínál a raklapszállításhoz, mely megfelel a modern logisztika követelményeinek. Ezért minden keretgyártót arra kérnek, hogy kérjék meg az engedélyt az új keretekre, hogy azokat a minőség garantálása mellett lehessen gyártani.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló, a Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ tizennyolc országában jelen lévő RCG összesen 5912 logisztikai szakembere évente körülbelül 419 ezer vonatot – naponta nagyjából 1150-et – közlekedtet le biztonságosan, évente több mint 78 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek