Osztrákból jó a használt is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.12.27. 08:45
kiskep

A railjetek egyre nagyobb térhódításának köszönhetően az ÖBB-nél fölöslegessé vált vasúti kocsik, amelyeket az osztrákok az EC/IC kategóriás járataikon használtak, új gazdára találtak: újra Csehországba kerülnek. A Cseh Vasutak úgy látszik, igencsak megkedvelték az osztrák minőséget, hiszen már nem első alkalommal vásárolnak ÖBB-s kocsikat.

(fotók: a szerző)

A jelenlegi szerződés értelmében a ČD tizenkét ABmz sorozatú (kupés, 24 hely 1.osztályon, 36 hely 2.osztályon) kocsit, tizenhét Bmz sorozatú kocsit (11 kupé, 66 hely), tizenkét Bmz sorozatú (60 hely + gyermekmozi) kocsit, valamint négy WRmz sorozatú étkezőkocsit és öt DDm sorozatú autószállító kocsit vásárol meg. A kontraktus értéke 14,4 millió euró. A Cseh Vasutakon kívül komoly érdeklődő volt még a nagy rivális, a Regiojet, ezúttal azonban a ČD oldalára billent a mérleg nyelve.

A cseh állami vasúttársaság szóvivője azt nyilatkozta, az első harminc osztrák kocsit hamarosan forgalomba is állítják, csak néhány kisebb átalakítást végeznek rajtuk. A használt vasúti járműveket elsősorban a Prága–Ostrava–Zsolna, valamint a Prága–Budapest vonalra szánják, ahol a Bee és Bpee sorozatú kocsikat váltják ki. Ezeket a vasúttársaság fokozatosan a belföldi gyorsvonatokra tereli majd át – így például a České Budějovice-i gyorsvonatokra.

A ČD a közelmúltban már vásárolt osztrák használt kocsikat, előzőleg nyolcvan különféle járművet vettek, a mostani vétellel pedig már százharmincra nő az ÖBB-eredetű kocsik száma. Igaz, hogy az első szériából néhány vagon nem volt túl jó állapotban, ezek egyelőre kényszerpihenőn vannak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek