Öt cég tervezheti a kassai autópályát

iho/közút   ·   2017.07.25. 18:45
400px_m30

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kihirdette az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakaszára kiírt független mérnöki közbeszerzés nyertesét: a FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt., a Transinvest-Budapest Kft., az EUROUT Mérnöki Tanácsadó Szervező és Kereskedelmi Kft., az Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft., valamint a VIKÖTI Mérnök Iroda Kft. konzorciuma nettó 2 milliárd 769 millió forint értékben építheti meg a gyorsforgalmi utat. A szakasz tervezői közbeszerzését tavaly májusban a Tura-Terv Mérnökiroda Kft., a RODEN Mérnöki Iroda Kft és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. nyerte meg – számol be a Magyar Építők.

Az M30-as magyar-szlovák határ és Tornyosnémeti közötti szakaszának megkezdését követően hamarosan nekifoghatnak a gépek a Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakasznak is. A kétszer két sávos autópályát öt cég együtt hozza létre (fotó: NIF Zrt.)

Az M30-as jelenleg egy rövid szakaszon, az M3-as és Miskolc között van kész. Az autópálya szlovákiai, Kassáig tartó része is megépült már, a határ és Tornyosnémeti közötti szakaszon pedig az Euroaszfalt dolgozhat.

A most megjelent tenderkiírás szerint Miskolc és Tornyosnémeti között kétszer két sávval, illetve leállósávval ellátott, 26,6 méter koronaszélességű autópálya jön létre. A fejlesztés során hat új különszintű forgalmi csomópont, három pihenőhely – egy komplex és két egyszerű –, valamint egy állandóan működő tengelysúlymérő hely is létesül. A megszűnő szikszói telep szerepét az encsi mérnökségi telep veszi át.

A közbeszerzés alapján a 3-as főút érintett részén már több, kétszer két sávos útszakasz található. A tervezési szakasz elején hozzávetőlegesen ezerötszáz méter hosszon a már megépült 306-os út négynyomúsításával alakítandó ki az M30 autópálya. Novajidránytól a tervezési szakasz végéig a 3-as nyomvonalának átépítésével, helyenként korrekciójával számolnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.