Ötszáznegyvenkét kilométer hosszú vasúti pályát újítottak fel a csehek 2023-ban

Korcsmáros Gábor   ·   2024.01.04. 09:00
NSP

Országszerte ötven vasúti átjárót számoltak fel, hatvannégy vasútállomás felújításán dolgoztak.

Statisztikai adatokat közölt a cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) a 2023-as esztendőre vonatkozóan, amelyből néhány érdekes és egyben figyelemre méltó adat is kitűnik. A cseh pályavasúti cég adatai szerint az egyébként nagyon sűrű cseh vasúthálózaton naponta körülbelül tízezer vonat közlekedik. A személyszállító vonatok nagyjából 130 millió vonatkilométert, a tehervonatok pedig valamivel több, mint 32 millió vonatkilométert közlekedtek le. Az adatok pedig még nem teljesek, nem dolgozták még fel a december havi adatokat.

Ennek ellenére figyelemre méltó teljesítmény, hogy Csehországban 2023-ban (január–november között) összesen 542 kilométer hosszú vasútvonalat sikerült megjavítani vagy felújítani. A vasútvállalat gőzerőre kapcsolt tavaly az állomásépületek és pályaudvarok felújítása terén is. Harminchét fogadóépület felújítását befejezték, tizenkét épület esetében tovább zajlottak a munkálatok, valamint tizenöt esetében elkezdték a felújítási munkálatokat. Nemcsak nagy vasútállomások és pályaudvarok felújítására kell gondolni, hanem kisebb állomásokra, falusi megállóhelyekre is.

A tavalyi év folyamán több mint négyszáz vasúti átjáró esett át kisebb-nagyobb javításon és modernizáláson, ötvenet pedig teljesen felszámoltak, amivel tovább nőtt a vasútbiztonság. Egyre több utas veszi igénybe a pályavasúti vállalat (Správa železnic) által nyújtott szolgáltatásokat, például a mozgáskorlátozott utasok vonatra segítését, a vasútállomáson történő tájékozódásukat.

Csehországban a pályavasúti és infrastruktúra üzletág 2003. január elsején önállósult, akkor vált ki a Cseh Vasutak államvasutakból (ČD – České dráhy). Az akkori vasúti törvény módosításának célja az volt, hogy egy független, de ugyanakkor állami felügyelet alatt tartott vasúti infrastruktúra kezelő és forgalomirányító vállalat jöjjön létre, amely a vasúti személy- és teherszállító vállalatoktól függetlenül gyakorolja hatáskörét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek