Ötven vasútállomást újít fel a MÁV 2023-ig

iho/vasút   ·   2019.08.26. 18:00
400px_kobanyaalso_2019

Több állomáson is zajlanak a munkálatok az utasforgalmi terek komfortnövelését szolgáló, „50 megújuló állomás” elnevezésű komplex karbantartási program keretében. A legforgalmasabb állomásokat érintő felújítási folyamat 2023-ig tart. Az ötven megújuló állomás és megálló térképe ide kattintva érhető el.

A tervezett ütemben halad Kőbánya alsó és Zugló megállóhelyek felújítása (fotók: MÁV Zrt.)

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta: a vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. A nagy forgalmú és igénybevételű állomásokon végzett karbantartások jelentősen javítják az összképet, így az utasokat kellemesebb környezet fogadja majd. A tervek szerint még idén év végéig megújulhat a ceglédi elővárosi vonalon (100a) Zugló, Kőbánya-alsó, Kőbánya-Kispest, Vecsés, Monor, Pilis és Albertirsa, a váci (70-es) vonalon Dunakeszi-Gyártelep, Alsógöd, Felsőgöd, Sződ-Sződliget, Nagymaros-Visegrád és Szob állomás.

Az évente közel félmilliós utasforgalmat lebonyolító Kőbánya alsó megállónál a felvételi épület, a perontető, a peronburkolat és a lépcső karbantartása valósul meg idén. A perontetőt érintő munkák egy részét vágányzár mellett végezték el augusztus elején, jelenleg a korrózióvédelmi, továbbá javítási és festési munkákon dolgoznak. A MÁV pályázatot hirdetett Kőbánya-Kispest állomás karbantartására, az állomásépület, valamint a gyalogos felüljáró teljeskörű és komplex rekonstrukciójának tervezésére. A beruházás megvalósulásáig szeptember elejétől karbantartási munkálatokat végeznek, amelyek révén az utasforgalmi területek színvonala jelentősen javul: megújul a térvilágítás, a váró és a mosdó, új padokat helyeznek ki, továbbá kamerákat is felszerelnek. A gyalogos felüljárón kijavítják a burkolatot és a megjavítják a világítótesteket.

A vasúttársaság 2023-ig ötven állomás és megállóhely kinézetét hozza rendbe

Az évente másfélmilliónál is több utast kiszolgáló, naponta átlagosan több mint kétszáz személyszállító vonatot fogadó Zugló megállóhelyen az ütemtervnek megfelelően, az utazóközönség legkisebb zavarása mellett halad a július második felében elkezdett felújítás, a szükséges bontási feladatokat befejezték, a korrózióvédelmi tisztítás folyamatosan zajlik. Az év végéig befejeződő felújítás keretében a peron teljes hosszban viacolor burkolatot kap, elvégzik a perontető karbantartási munkálatait, és megszépül a felvételi épület homlokzata is. A megállóhely területén lecserélik a tájékoztató táblákat, új padokat és hulladékgyűjtő edényeket helyeznek el.

A miskolci Tiszai pályaudvaron is az előzetesen tervezett ütemterv szerint zajlanak a munkálatok. A „B” peron felújítása egy több éve kezdődött karbantartási csomag utolsó eleme, a tervezett befejezési határidő október vége. A munkák során megerősítik a perontető pilléreit, a megrepedezett födémszerkezetet, a hibákat kijavítják, a felülettisztítást homokszórással végzik, majd lefestik a perontetőt. Rugalmas és hatékony szigetelés készül a tetőfelületre, a vízelvezetés rendszere megújul. A jelenlegi peronvilágítást és a peronon lévő utastájékoztató berendezéseket is korszerűsítik.

Az utasokat hamarosan sokkal kellemesebb környezet fogadja többek között Kőbánya alsón is (fotó: Máthé Zoltán/MTI)

A program keretében a 20-as vonalon található Sárváron is megkezdődtek a munkálatok, a homlokzatfelújítás mellett, az épület körül új térburkolat épül, megvalósul a fedett utasperon teljes mértékű felújítása. Szeptemberben további három helyen indul meg a felújítás. Szolnokon az utastájékoztatás kap komplex cserét. Albertirsán külsőleg és belsőleg is megszépül a felvételi épület: felújítják a várótermet és a mellékhelyiséget, füvesítik az állomási előteret, térburkolatot hoznak létre, továbbá új peronokbútorokat helyeznek ki. Dunakeszi-Gyártelepen az önkormányzattal közösen alakít ki a vasúttársaság új P+R parkolókat.

Az év végéig befejeződő felújításoknak köszönhetően az érintett állomások és megállóhelyek színvonala érezhetően javulni fog. A felújítási munkák alatt az utasok tájékozódását és közlekedését a hangosbemondó és a MÁV-Start munkatársai segítik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek