Ötvenegy új határátkelő másfél év alatt

MTI   ·   2012.11.29. 16:44

A tervekről Szijjártó Péter Gyulán beszélt a magyar-román határszakasz Gyula és Nagyzerénd közötti útjának átadási ünnepsége előtti sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: a nehéz helyzetbe került magyar határ menti térségek fejlesztése és a határokon átnyúló gazdasági együttműködés feltételeinek megteremtése érdekében indít nagyszabású út- és határátkelőhely-építési programot a kormány. A következő másfél évben összesen harminchárom új határkeresztező út épül, tíz út akadálymentesítéssel válik ismét járhatóvá és nyolcat felújítanak. A kormány a beruházást hazai és uniós támogatásból valósítja meg.

Magyarország a határátkelőhelyek számában messze elmarad a fejlett Európai országoktól. Szijjártó Péter ismertette: az ország 19 megyéje közül 14-nek van határszakasza, a 15 kilométeres határövezetben 1,9 millió ember él 982 településen. Magyarországon jelenleg 91 határátkelőhely van, átlagosan 25 kilométer a távolság közöttük - mondta Szijjártó Péter, rámutatva: a német-francia határon négy kilométer az átkelők közötti távolság, a belga és a holland határ esetében kettő, a francia-belga határon pedig mindössze 1,5 kilométer. Az államtitkár az Esztergom és Párkány közötti határátkelőhelyet példaként említve kiemelte: évente jelenleg 1,6 millió autó halad át itt, míg korábban a kompos közlekedéssel az átkelések száma évente negyvenezer volt.

A határátkelőhelyek létesítéséről a magyar kormány két ország közötti államközi szerződéseket köt, ezzel elősegítené a határátkelők létesítését, lerövidítve az engedélyeztetési eljárásokat. A magyar kormány tárgyalást kezdeményezett a kérdésről Szlovákiával és Szlovéniával, továbbá rövidesen Romániával is felveszi a kapcsolatot - mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó hírek