Ötvenöt új vasúti járművet vett át a ČD 2024 első félévében

Korcsmáros Gábor   ·   2024.08.24. 08:45
tornado2

Huszonkét Regiopanter, tizenöt Regiofox, tizenhét Vectron és egy ComfortJet szerelvény a mérleg. 

Annak ellenére, hogy továbbra is vannak megrendelések késedelmeit okozzó problémák a vasútipari szektorban, a Cseh Vasutak az idei év első félévében már összesen ötvenöt új vasúti járművet vett át különböző gyártóktól. Az új vonatok ára meghaladja a hétmilliárd cseh koronát (109 milliárd forint). Az új vasúti járművek leginkább a regionális közlekedésben jelentenek nagy előre lépést, több helyen ugyanis a mára már elavult Studenkákat, Regionovákat váltják ki. Az új vonatok összesen több mint hétezer ülőhelyet kínálnak. 

Számszerűsítve a következő új vasúti járművek érkeztek a Cseh Vasutak állományába: huszonkét Regiopanter, tizenöt Regiofox, tizenhét Vectron és egy Comfortjet szerelvény (bár igaz, ez még nem teljes összeállításában). Kiszorultak a menetrend szerinti közlekedésből például az ötvenéves Tornádók az alamóci (Olomouc) régióból, ahol Regiopantereket helyeztek üzembe helyettük. Pardubice környékéről pedig eltűnhettek a 810-es Studenkák, amiket fokozatosan a lengyel Pesa-gyártmányú Regiofoxok váltottak ki. 

Indulhatunk!

A Siemens Vectronok érkezésével pedig nyugdíjba vonulnak a hetvenes évek végén gyártott 150-es és 151-es sorozatú mozdonyok is, valamint Vectronok viszik majd a Comfortjet szerelvényeket is a jövőben. Ahogy korábban már írtuk, a 380-as sorozatú mozdonyokat is átcsoportosítják a dél-csehországi fővonalra, így már a Prágából Budapestre közlekedő Metropolitanokat is Vectronok továbbítják december közepétől. Az átcsoportosítás oka, hogy a mozdonyokban nincs ETCS fedélzeti egység, és 2025 januárjától Csehországban fokozatosan elkezdik bevezetni a kizárólag ETCS vonatbefolyásoló rendszer felügyelete alatti közlekedést a vasúti fővonalakon.

A Cseh Vasutak Csehország legnagyobb személyszállító vasúttársasága, évente körülbelül 2,5 millió vonatot közlekedtet, amelyek több mint 116 millió kilométert tesznek meg. Az utasok évente több mint nyolcmilliárd kilométert utaznak velük. A ČD állományában körülbelül kétezer vontatójármű és több mint ezerhatszáz személykocsi van.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Fiatalokat ért tragédiák

MÁV/iho   ·   2024.09.11. 08:30

Szörnyű tragédiákkal zárult a nyári szünidő és kezdődött az új tanév. Az elmúlt egy hónapban két tinédzser tragikus halálát és két fiatal életveszélyes sérülését okozta a figyelmetlenség, közlekedés közben a fülhallgató használata, a telefon nyomkodása és a tiltott vasútüzemi területen tartózkodás.