Panorámakocsikból lehet gyönyörködni a kirgiz tájban

Károly Szabolcs   ·   2023.09.04. 12:00
kirgiz_panoramakocsi

Az új járművek Biskek és Balikcsi között, az Iszik-köl tó mentén vezető vonalon álltak forgalomba.

A két járművet a nemzeti vasút KTJ (Kirgiz Temir Zsolu) biskeki járműjavítója hozta létre elavult kocsik átépítésével.

Az első panorámakocsit még tavaly mutatták be, hagyományos üléselrendezéssel, az idén elkészült második járműbe viszont már helyi ihletésű, kanapé-stílusú, párnával ellátott üléseket építettek be. A panorámaablakok kialakítása érdekében a vagonok kocsiszekrényeit is megerősítették, továbbá új elektromos- és fékrendszereket, futóműveket, valamint légkondicionálást is kaptak.

A panorámakocsikkal naponta kétszer, reggeli és este lehet utazni a Tiensan-hegység lábainál vezető, kétszáz kilométeres viszonylaton, a vonatokon a szerelvény végén fut egy-egy kocsi. Aki a különleges kialakítású kocsikból akarja szemlélni a tájat, annak jobban a zsebébe kell nyúlnia: a viteldíj a normál jegyár körülbelül háromszorosa. Ennek ellenére van igény rá: a szolgáltatás folyamatosan teltházzal fut – jelenti a Railway Gazette.

Kirgizisztán nem épp a vasútjáról híres: mindössze körülbelül 370 kilométernyi széles, 1520 milliméter nyomközű, egyvágányú pálya fut az országban. A fővonal az ország keleti részén, az 1,1 milliós főváros Biskek és az Iszik-köl partján fekvő, ötvenezer lakosú Balikcsi között vezet. Utóbbi állomásról régóta járnak át vonatok az északi szomszéd, szintén széles nyomtávú Kazahsztánba, az üzbég főváros Taskent pedig 2018 márciusától érhető el vasúton közvetlen járattal. A Biskektől Kazahsztánba vezető pálya villamosítását már jó néhány éve tervezik, a munkálatok viszont még nem kezdődtek meg. A Szovjetunió felbomlásával a vasúti áru- és személyszállítás is drasztikusan visszaesett az országban: előbbi alig bő tizede, utóbbi negyede az 1990-es értéknek. A KTJ körülbelül ötven mozdonyt, 450 személykocsit és 2500 teherkocsit üzemeltet, a flotta nagy része azonban mára jelentősen elavult.

(Nyitóképünkön a KTJ új első panorámakocsija. Kép forrása: KTJ / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek