Portugáliában bemutatták az Afrika-kerülő vitorlásversenyt

MTI   ·   2012.04.28. 09:08

Portugáliában is bemutatkozott a magyar szervezésű Afrika-kerülő vitorlásverseny, az Africa-Europe Challenge (AEC), amely jövőre rajtol, s kulturális eseménysorozatot, valamint humanitárius programokat is magában foglal.

A Gál József földkerülő vitorlázó és Kondricz Péter nemzetközi jogász által életre hívott projekt lisszaboni sajtótájékoztatóját – melyet a szervezők közleménye szerint a magyar nagykövetségen tartottak – Konkoly Norbert magyar nagykövet nyitotta meg, s az eseményen jelen voltak „a portugál vitorlázó élet, a gazdasági kormányzat és szervezetek képviselői, afrikai országok portugáliai nagykövetei és a sajtó munkatársai”, akik elismeréssel fogadták az AEC programját és együttműködésükről biztosították a szervezőket.

Az AEC szervezői Romániában, Hollandiában, Spanyolországban és Németországban korábban már népszerűsítették az eseményt, szeptemberben pedig újra Lisszabonban kerül sor egy összejövetelre, ahol portugál cégek és a vitorlázó közösség számára adnak részletes információkat a bekapcsolódási lehetőségekről és az Alexandriában június 10-11-én megrendezésre kerülő első Africa-Europe Challenge Business Forumról.

Az AEC zászlóshajója, a holland Astrid iskolahajó kevesebb, mint egy hónap múlva, május 25-én, Máltáról rajtol el azzal a céllal, hogy körülhajózza Afrikát. Az Astrid egy év alatt 13 afrikai és két európai országban köt ki és ünnepélyes keretek között hívja meg az országokat a 2013-14-ben sorra kerülő AEC-ben való részvételre.

Az AEC mezőnye a tervek szerint egy éven át tartó útja során vitorlázza körbe Afrikát. A hajók Máltáról vágnak neki az útnak, a Szuezi-csatornán, majd a Vörös-tengeren haladnak végig, aztán Dél-Afrikát megkerülve a nyugati part mentén térnek vissza a Földközi-tengerre. A mezőny a résztvevő afrikai országok állomásain – 18-20 megálló a terv – hét-tíz napot tartózkodik, s itt pályaversenyek mellett kulturális programokra is sor kerül.

Az elképzelések között szerepel gyermekprogram elindítása, iskolai testvérkapcsolatok kiépítése, továbbá turisztikai események létrehozása, az EU és az Afrikai Unió intézményrendszerének kölcsönös bemutatása.

Kapcsolódó hírek