Propaganda, végtelen szint Egyiptomban

MTI/iho   ·   2015.08.05. 14:52

A forradalmi évek gazdasági és politikai káoszának végét szimbolizáló és a jelenlegi hatalom legitimációját biztosítani hivatott nemzeti projektet, az új Szuezi-csatornát csütörtökön nyitják meg. A muzulmán hívők által tömegesen látogatott pénteki ima prédikációjának egy napja szétküldött szövege az új meder megásását a hetedik században elterjedt iszlám első éveiben, illetve az Izrael ellen 1973-ban indított háborúban elért katonai sikerekhez hasonlítja.

Előbbi hasonlat ahhoz az iszlám történetírásban kiemelt jelentőségű 627-es csatához köthető, amely során a Mohamed próféta vezette, még kis létszámú muzulmán közösség egy árok megásásával hárította el a hatalmas túlerőben lévő, több „bálványimádó” arab és egy zsidó törzs katonai szövetségének támadását Jaszrib városa, a későbbi Medina ellen.

„Az (új) Szuezi-csatorna megnyitása az akarat és a munka példaképe” című szónoklat szerint az árokcsata története is azt jelzi, hogy a hagyományoktól eltérő, innovatív út, illetve a „katonák és vezérük közti kölcsönös szeretet” sikerhez vezet a „belső és külső ellenségek” elleni harcban.

Az eredetileg három évre tervezett, de Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő utasítására mindössze egy év alatt végrehajtott munkálatok eredménye a prédikáció szerint az „Egyiptom szabotálására törekvő, és a nép képességeit meghiúsítani akaró ellenséges erőkkel szembeni kitartás” szimbóluma.

A szöveg szerint a mesterséges vízi út sikeres megásása jelentőségét tekintve az Egyiptomban diadalként ünnepelt, Izrael ellen indított 1973-as háború azon hadműveletéhez hasonlítható, amely során az egyiptomi csapatok áthatoltak a csatorna keleti partja mentén húzódó izraeli erődítményláncon, az úgynevezett Bar-Lev-vonalon. Ez utóbbi az Izrael által 1967-ben elfoglalt Sínai-félszigetre való egyiptomi behatolást hivatott megakadályozni, vagy legalábbis késleltetni. A háború után néhány évvel a félsziget újra egyiptomi fennhatóság alá került.

Az észak-afrikai országban tevékenykedő szélsőséges milíciák esetleges támadásától tartva a biztonsági erők 10 ezer tagja fogja védeni a csütörtöki megnyitót. A Szuezi-csatorna térségének biztonságáért felelős tábornok, Ali el-Azázi az al-Vatan című napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy „aki meg akarja hiúsítani az ünnepélyt, annak elvágjuk a torkát”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek