Rajna-völgyi alagútomlás: betont a lyukba!

iho/vasút   ·   2017.08.27. 13:45
02_rastatt_kislid

A Rajna-menti fővonalon a vasúti forgalmat ellehetetlenítő, talajsüllyedés miatt megsérült, épülőfélben lévő alagút stabilizálása megtörtént. A vasútvonal alatti alagútrészt százötven méter hosszban 10 ezer 500 köbméter betonnal töltötték meg. A szomszédos lakóházakba, amelyeket biztonsági megfontolások miatt kiürítettek, most már visszatérhetnek a lakók.

Az alagút stabilizálásának elvi vázlata (forrás: spiegel-online.de)

Az épülő alagút boltozata mintegy öt méterrel helyezkedik el a meglévő vasúti vágányok szintje alatt. Előzőleg, kétezer köbméter beton felhasználásával, már épült két betonfal, amely mindkét irányból leválasztja az épen maradt alagútszakaszokat a megsérült részről. A kárelhárításon dolgozók a mai napot tűzték ki határidőnek, hogy a körülbelül kétezer-ötszáz köbméter talajt és kőágyazati anyagot a megsérült alagútszakasz tetejéről eltávolítsák. Ezt követően egy körülbelül százhúsz méter hosszú és egy méter vastag betonlapot készítenek, amely a sérült alagútrészt áthidalja, erre fogják fektetni a meglévő vasútvonal vágányait. A tervek szerint október hetedikére készül el a teljes helyreállítás – ezzel a vasút a szabadságolások befejezésével megnövekvő személyforgalom igényeinek már sajnos nem tud elébe menni.

A baleseti helyszín a levegőből (forrás: dpa)

A vasút vezetése egységes álláspontot képvisel abban a tekintetben, hogy a tervezett új, nagysebességű vasútvonal alagútját minden körülmények között tovább kell építeni. Csupán az képezheti még vizsgálatok tárgyát, hogy ez milyen technológiával történjen. A technológia kiválasztását alapvetően fogja befolyásolni, hogy a káreset keletkezésének vizsgálatával megbízott bizottság milyen hiányosságokat, hibákat fog feltárni. A Deutsche Bahn nem zárta ki, hogy az őt ért anyagi és a forgalom felfüggesztéséből eredő erkölcsi kár miatt jogi eljárást indítson.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek