Rekordbüntetés a Jetikért

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.03.20. 14:30
kiskep_jeti

Helytelenül járt el a ČD, amikor tender nélkül vásárolt az osztrákoktól railjeteket, állítja jelentésében a csehországi Gazdasági Versenyhivatal, ezért huszonötmillió koronás büntetés kifizetésére kötelezte a Cseh Vasutakat. A döntés még nem jogerős, a ČD fellebbezett.

Cseh Jeti-Taurus a prágai főpályaudvaron<br>(fotó: a szerző)

A végeláthatatlan szappanopera elején a helyzet a következő volt: először tizenhat railjet szerelvényt vett volna a ČD a Siemenstől, aztán konfigurációs változtatással lett volna nyolc nyolckocsis plusz hét hétkocsis railjet. Végül is a nagyvonalú tervből maradt a hét hétkocsis szerelvény, amelyeket már gyártanak is Bécsben. A Gazdasági Versenyhivatalhoz a keresetet a Škoda adta be, mivel ő is szeretett volna a railjethez hasonló vonatokat gyártani és esetleges tendergyőztesként szállítani. A versenyhivatalnak az a baja a dologgal, hogy a hét hétkocsis railjet beszerzését már egy teljesen más ügyként kezeli, mint az eredeti tizenhat szerelvény esetét. Így tehát a ČD törvényellenesen vette a hét Jetit, mivel erre sem írt ki közbeszerzési pályázatot. A tizenhat railjet esetében a vasúttársaság azzal érvelt, vissza nem térő alkalomról van szó, ahol olcsó áron lehet új vonatokhoz jutni, s ezért folyamodott a tender nélküli megállapodáshoz. A vasúttársaság viszont azzal védekezik, hogy csupán az eredeti vételt módosították és redukálták, tehát ugyanarról az ügyről beszélünk. Ezt viszont a döntéshozó bizottság elutasítja. A szerelvények próbaüzeme várhatóan májusban kezdődik, decembertől pedig Graz, Bécs és Prága között járnak majd menetrend szerint kétórás ütemben.

Félkész áru Ausztriában<br>(fotó: Železničář)

Ha jogerőssé válik az ítélet, akkor még jobban drágul a beszerzés, amelynek összege 2,5 milliárd korona (2,83 milliárd forint). Egyszer már emelkedett az ár, mégpedig a Cseh Nemzeti Bank eurós árfolyam-intervenciója miatt. Huszonöt milliós büntetést eddig a Gazdasági Versenyhivatal senkinek nem rótt ki Csehország történetében.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek