Rekordévet zárt a Škoda Transportation

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.05.26. 13:45
Kiskep_Skoda

Nagyon jó eredményekkel zárt a legnagyobb cseh járműgyártó vállalati csoport, a Škoda Transportation. A nagyvállalat 16,4 milliárd cseh korona (körülbelül 600 millió euró) bevétellel zárta a 2014-es évet. Az egy évvel korábbi eredményhez képest ez 12 százalékos növekedést jelent. Még nagyobb mértékben, 30 százalékkal nőtt tavaly a cég tiszta nyeresége 2013 adataihoz képest. A nyereség 2014-ben 2,27 milliárd koronát, azaz körülbelül 84 millió eurót tett ki.

Škoda 15T ForCity villamosok kanyarognak Prága utcáin<br>(fotó: Dányi István)

A vállalat szóvivője szerint több területen is rekord eredményt értek el. Az elmúlt évben például összesen 103 alacsonypadlós villamost gyártottak, ezek nagy részét exportálták – Miskolcra és a törökországi Konyába. 2014-ben rekord mennyiségű, 300 trolibuszt értékesítettek a Škodánál. A járműgyártó termelésének 67 százalékát exportálja, ami ugyancsak nagy számnak számít. A Škoda múlt évi üzletei közül a legjelentősebbek a 40 kínai metrószerelvény elektromos berendezéseinek gyártására aláírt szerződés (37 millió euró), továbbá a 29,6 millió eurós kontraktus tizenkét akkumulátoros villamos gyártására a török Konyába, jelentős még a harminc pozsonyi villamos gyártásáról szóló szerződés, valamint a három kétszintes villamos vonatok gyártására szóló megbízás is.

Miskolcon a bringa is felfér a villamosra

Az idei év első öt hónapjában a Škoda Transportation már összesen több mint 5 milliárd korona (185 millió euró) értékben írt alá különféle megrendeléseket külföldön és belföldön egyaránt. A nagyvállalat már negyedik éve körülbelül egymilliárd koronát (37 millió eurót) költ kutatásra és fejlesztésre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek