Smart Train Lease GmbH: lízingeljünk regionális vonatokat!

iho/vasút   ·   2024.02.19. 11:00
01_mireo_smart_lizing

Akkumulátoros, hidrogén és villamos motorvonatok bérlését ajánlja a Siemens új leányvállalata. A Smart Train Lease GmbH kezdetben Németországban kínálja ezt a bérleti modellt. Középtávon egész Európára tervezi a szolgáltatás kiterjesztését. Elsőnek Mireo Smartokat.

A közlekedés átalakulásának köszönhetően rendkívül dinamikus piac a regionális vonatoké.

– A vasúttársaságok ma rugalmasabb és gyorsabban elérhető ajánlatokat keresnek, mivel az új technológiák tovább növelik a vasúti közlekedés fenntarthatóságát. A Smart Train Lease GmbH megalapításával innovatív bérleti modellt hoztunk létre a nagymértékben szabványosított regionális vonatok számára. Költségpozíciója, megbízhatósága és gyors szállítási ideje új és különösen vonzó ajánlattá teszi ügyfeleink számára – mondta Albrecht Neumann, a Siemens Mobility gördülőállományért felelős vezérigazgatója.

– Azt szeretnénk, hogy a vonatbérlés ugyanolyan egyszerű legyen, mint az autókölcsönzés, és ezáltal hozzájáruljunk a közlekedés átalakulásának felgyorsulásához. Ez a szolgáltatás tovább növeli a vasúti közlekedés vonzerejét az utasok számára, és lehetővé teszi ügyfeleinknek, hogy gyorsan reagáljanak az igények változásaira – mondta Benjamin Dobernecker, a Smart Train Lease GmbH vezérigazgatója.

A dízelről az alternatív technológiákra, például az akkumulátorokra és a hidrogénre való technológiai átállás jelentős piaci változásokat idéz elő, amik számos kihívást és lehetőséget jelentenek. Az egyéni közlekedésről a közösségi közlekedésre való áttérés tendenciája, amit részben Németország havi 49 eurós regionális jegye és a vasúti közlekedés egyszerűsítése segített, jelentősen megnövelte a vonatok iránti keresletet. Emellett számos személyszállítási szolgáltatást kínáló magán vasúttársaság keres olyan új, rugalmasabb, versenyképes részletfizetésű ajánlatokat, amikkel hosszú távú beruházási kötelezettségvállalások nélkül tudja fedezni az új vonatok iránti igényét. A Smart Train Lease GmbH ilyen gyors és kiváló minőségű megoldást kínál.

(fotók: Siemens)

A vasúti ágazatban a bérleti szerződések korábban csak hosszú távra szóló, tizenkét évnél hosszabb időtartammal álltak rendelkezésre, amik utólagos használatra vagy maradványértékre vonatkozó garanciákat tartalmaztak. Mindezidáig nem volt elérhető olyan ajánlat, ami több egységből álló regionális vonatok vagy kis flották, illetve alternatív hajtású korszerű regionális vonatok rövid és középtávú bérlését tette volna lehetővé. A Smart Train Lease GmbH ezeket az igényeket kívánja kielégíteni és ezáltal új piacot teremteni.

Mely vonatok lesznek elérhetők?

A már engedélyeztetett Mireo Smart vonatok azonnal rendelkezésre állnak három változatban is:

  • villamos,
  • akkumulátoros vagy
  • hidrogénüzemű

motorvonatokat lehet ebből a típusból lízingelni. Minden vonat európai vonatbefolyásoló rendszerrel (ETCS) és PZB pontszerű vonatbefolyásoló rendszerrel is fel van szerelve. A Mireo Smart magas szintű kényelmet és kényelmet kínál az utasoknak, 214 ülőhellyel; huszonegy kerékpárt lehet rajtuk szállítani és két kerekesszékes utas is felszállhat a szerelvényekre. A vonatok modern légkondicionálóval, WiFi szolgáltatással, utastájékoztató rendszerrel, biztonsági megfigyelőrendszerekkel és nagy TFT-monitorokkal vannak felszerelve a felszálló területeken, a mellékhelyiségeik univerziális hozzáférésűek.

Hogyan működik a lízingmodell?

A Smart Train Lease célja, hogy a bérleti folyamatot a lehető legegyszerűbbé tegye, hasonlóan az autóbérléshez. A vállalat szabványos szerződést kínál különféle szolgáltatási lehetőségekkel, amik a legjobban illeszkednek az üzemeltető vasúti infrastruktúrájához és műhelyeinek tapasztalataihoz. A központosított flottakarbantartás-menedzsmenttel még a legkisebb, rövid bérleti feltételekkel rendelkező flották is zökkenőmentesen integrálhatók a folyamatban lévő műveletekbe anélkül, hogy a meglévő karbantartási szervezet jelentős átalakítására lenne szükség. A szokásos karbantartási munkákat a meglévő személyzet bármikor, kiterjedt képzés nélkül elvégezheti, és a Smart Train Lease közvetlen helyszíni támogatást nyújt minden más tevékenységhez. A teljes vonat, beleértve annak karbantartását is, komplett csomagként bérelhető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek