Solar Impulse 2.: érkezés Abu Dhabiba

iho   ·   2015.01.07. 08:45
cim

A Solar Impulse 2. megérkezett a nagy kaland kiinduló pontjára, Abu Dhabiba, ezúttal nem a saját szárnyán, hanem, egy Cargolux 747-es tehergép gyomrában.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Naprepülőgép márciusban kezdődő földkörüli repülésének ez az Öböl-menti város lesz a kiinduló és érkezési pontja. A hatalmas fesztávolságú gép a szárnyakra és a törzsre illetve a vízszintes vezérsíkra szerelt napelemek segítségével, kizárólag a napenergia felhasználásával kell, hogy körberepülje a glóbuszt.

Pakolás Payerne-ben

Az utazást több hónapra tervezik, a legkritikusabb feltehetően a Csendes-óceán átrepülése lesz, erre öt napot és éjszakát szánnak, hiszen a gép rendkívül lassú, ugyanakkor nagyon kiszolgáltatott az időjárásnak, nem bírja a túl erős turbulenciákat.

Azért is kellett több hónapra tervezni a szakaszos körberepülést, hogy minden részt a lehető legideálisabb meteorológiai körülmények között tudják megrepülni, ehhez pedig olykor sokat kell várni. Ezt a Solar Impulse 1. útjai során sokszor megtapasztalták, amikor az első Naprepülővel Svájcból Marokkóba majd visszarepültek, illetve amikor átszelték vele az amerikai kontinenst San Franciscótól New Yorkig.

A gépet az elmúlt hónapokban alapos berepülési próbáknak vetették alá, ez volt a megfelelő alkalom arra, hogy a pilóták, egyben a program megálmodói, a vállalkozás alapítói, André Borschberg és Bertrand Piccard begyakorolják az új, elődjénél jóval nagyobb, valamivel gyorsabb gép vezetését. Összesen huszonegy repülést hajtottak végre, ezek során jó néhány alkalommal 8000 méter magasra emelkedett a gép, hogy kipróbálhassa elektromos rendszerét.

A Solar Impulse 2-t decemberben szétszerelték, ami meglehetősen kényes művelet. Hétfőn mintegy öt órányi munka volt felpakolni és biztonságosan rögzíteni a szállítógépre, amely először Baselba repült át, majd onnan, mintegy ötórányi repülés végeztével, már sötétben landolt Abu Dhabiban.

Következik az ismételt összeszerelés, a gép bemutatása a napenergiával foglalkozó világkonferencián, majd a megfelelő pillanat megtalálása valamikor márciusban a földkörüli repülés elindításához.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.