Speciális munkagépeket vásárolt a kerékpárutak karbantartására a Magyar Közút

MTI   ·   2019.06.06. 12:36

A csütörtöki, sárbogárdi átadóünnepségen Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos fordulópontnak nevezte a gépbeszerzést a kerékpárutak üzemeltetése tekintetében. Elmondta: a John Deere munkagépek a legmodernebb adapterekkel felszereltek, így a fűkasza mellett hóekével, seprőgéppel, sószóróval is rendelkeznek, és nincs a világon olyan ország, ahol ezeknél a gépeknél korszerűbb eszközökkel tartják karban a kerékpárutakat. A 2017-es kormánydöntés óta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fokozatosan veszi át a kerékpárút-hálózat üzemeltetését. Az új traktorokkal az év minden napján képesek lesznek a kerékpárosok számára használhatóvá tenni az utakat.

Néhány éve a kerékpárutak nem alkottak egységes, összefüggő hálózatot, a karbantartás sem volt megfelelő színvonalú, ezért lépniük kellett. A kormány döntése értelmében a Magyar Közút átvette a legfontosabb utak üzemeltetését és mára körülbelül ezer kilométernyi kerékpárutat tart karban. Az idén, de legkésőbb jövő tavasszal elkészül a Tisza-tó körüli kerékpárút, a Balatoni Bringakör felújítása is megkezdődött, ősszel elkezdődik a Budapesttel a Balatonnal összekötő kerékpárút építése, valamint a Rajka és Budapest közötti Duna-menti szakaszon is épül majd kerékpárút. Ezen felül sok út épül TOP forrásból, továbbá a fővárosnak is tízmilliárd forint áll rendelkezésre kerékpárutak építésére.

A Magyar Közút nyilatkozata alapján ahogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. építi az új kerékpárutakat, úgy fogják átvenni a megépült szakaszokat is fenntartásra. A géppark is folyamatosan bővülni fog, a most beszerzett tizenöt munkagép mellé már az idén kiírják az újabb közbeszerzést, amely alapján újabb öt gépet fognak vásárolni a kerékpárutak kezelésére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek