Stratégiai jelentőségű Záhony térségének ipari és logisztikai fejlesztése

MTI/iho   ·   2020.07.11. 18:20
rch_tehervonat0

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerint Záhony stratégiai jelentőségét az adja, hogy a település belépési pontként szolgál Magyarországra és ezáltal az Európai Unióba is, hiszen itt kell átállni a vasúti közlekedésben széles nyomtávról normál nyomtávra, ami egyet jelent az ide érkező áruk átpakolásával. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója elmondta, a mostani fejlesztés arra szolgál, hogy a Kínából Oroszországon keresztül érkező áru Záhonynál lépjen be Magyarországra és innen haladjon tovább Nyugat-Európa felé. Ez a csaknem 4 milliárd forintos forrás a Záhonyba tervezett fejlesztés előkészítését segíti, a cél a térség legversenyképesebb logisztikai szolgáltatásának megvalósítása.

Horváth László, az L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Záhony térség ipari és logisztikai fejlesztéséért konzorciumi formában dolgozik együtt a MÁV-REC Kft. és a Záhony-Port Zrt.

A Záhonyba tervezett beruházás most van az előkészítés szakaszában, a kormány által biztosított csaknem négymilliárd forintos forrás egyebek mellett a szükséges infrastruktúra és technológia megtervezését, valamint a térségben épülő ipari park infrastruktúrájának a kialakítását fedezi.

A tervek szerint Záhonyban olyan konténerterminált építenek, amely fogadni tudja a keletről, elsősorban Kínából érkező óriási mennyiségű árut. A mennyiségi növekedést mutatja, hogy most a Záhonyba érkező konténerek száma éves szinten nem éri el az ezret, a fejlesztés célja, hogy tíz év múlva naponta érkezzen ezer konténer Záhonyba.

A teljes beruházás értéke százmilliárd forint, amelyben a logisztikai mellett az ipari fejlesztések is helyet kapnak, a térségben épülő ipari park iránt már harminc cég érdeklődött.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.