Szeged átvette SOR trolijait, a négy jármű október 10-én áll forgalomba

iho/közút   ·   2024.10.09. 11:50
02_sor-troli_atado

Ünnepélyes keretek között kapta meg az SZKT a SOR TNS 12-eseket. A négy jármű egy töltéssel, vezeték nélkül ötven kilométert tud megtenni. Csütörtöktől beállnak dolgozni.

A rövid átadás-átvételi ceremónián Szeged nevében Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta, Szeged „232 millió forintos önrésszel vett részt ebben a projektben, de talán érdemes megemlíteni azt, hogy indítottunk régi járműveink felújítására is egy programot, amiben három év alatt egymilliárd forintot fordítunk a meglévő trolibuszflotta felújítására. Ez első körben a most már tinédzserkorú Ikarus-Škoda járműveket fogja érinteni, hiszen ezek a csuklós járművek adják a trolibuszflotta gerincét, ezek a fő teherhordói a szegedi troliközlekedésnek, de kénytelenek leszünk hozzányúlni a harmadik X-ben járó, helyenként negyedik X-ben járó többi csuklós járműhöz is.”

A most átvett SOR TNS 12-esek tizenkét méter hosszúak, három oldalajtajuk van, akadálymentes, alacsonypadlós kivitelűek, rámpa is van a középső ajtónál a kerekesszékesek segítésére. Egy ilyen trolibusz hetvenhét utast tud összesen szállítani: harmincnégy ülő- és negyvenhárom állóhellyel. A négy önjáró trolibusszal négy hagyományos dízelüzemű autóbuszt váltanak fel az SZKT-nál, amiket ki is vonnak a forgalomból. Ezzel a cserével évente huszonöt tonnával csökken az SZKT szén-dioxid-kibocsátása.

Az első járművet már márciusban vette át az SZKT, a másik három utána érkezett, hivatalosan mostantól használhatják a trolikat. A kocsik T-400–403 pályaszámmal állnak forgalomba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek