Szervműtét előtt a szlovák Cargo

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.07.16. 11:30
kiskep

A szlovák kormány a napokban döntött a ZSSK Cargo Slovakia, a.s. négy részre bontásáról. A vasúti árufuvarozást továbbra is az anyavállalat végzi, de a többi kapcsolódó tevékenységeket, mint például a vasúti kocsik tulajdonlását, vagy a mozdonyok és vasúti kocsik javítását-karbantartását az újonnan megalakított leányvállalatokra bízzák. Külön üzletág foglalkozik majd a kombinált áruszállítással is, amiben egyre nagyobb üzlet van.

Útra kész egy vasércet szállító tehervonat Tiszacsernyőben<br>(fotó: Palkó János)

A leányvállalatok működését stratégiai partner bevonásával, vagyis külső privát befektetők segítségével szeretnék biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a jövőben az állami ZSSK Cargo részvénytársaság alaptőkéjének nagy része magán kézbe kerül. A feldarabolással a kormány azt szeretné elérni, hogy az egyre inkább csak lanyhuló vállalat gazdálkodása helyrerázódjon, serkentsék piaci erejét, s végül de nem utolsó sorban a cég adóssága csökkenjen. Az ellenzék természetesen ezt nem így látja, egyik képviselőjük szerint a kómában lévő Cargo még életképes szerveit kioperálják a cégből, hogy azt majd aránylag jó pénzért eladhassák.

Sajnos egyre több a munkanélküli mozdony a depókban Szlovákiaszerte<br>(fotó: a szerző)

A ZSSK Cargo a legutóbbi adatok szerint 6 350 embert foglalkoztat Szlovákiában, amivel az egyik legnagyobb munkáltató az országban. 2006 óta viszont nagy gondokkal küszködnek, azóta csaknem harmadával esett vissza a cég teljesítménye, ami a bevétel húsz százalékos csökkenését eredményezte. A múlt év végén a vállalat vesztesége elérte a 283,5 millió eurót.

Kapcsolódó hírek