Szigorodik a szlovák KRESZ

MTI   ·   2011.10.31. 14:30
Az egyik legfontosabb változás az, hogy egy évre is a rács mögé kerülhet az a gépkocsivezető, akinek vérében több mint egyezreléknyi alkoholt mérnek. Ha az ilyesmi valakinél harmadszor is előfordul, akár örökre is elbúcsúzhat a vezetői jogosítványától, mert a KRESZ-ben is érvényes lesz a „háromszor, és elég” elve.

Aki öt éven belül háromszor okoz balesetet vagy kétszer kapják rajta ittas vezetésen, több évre elveszítheti jogosítványát. Halálos gázolásnál szintén akár örökre el lehet veszíteni a jogosítványt.

A fiatalabb korosztályt megörvendeztette, hogy már tizenhét éves korban megszerezhető lesz a vezetői jogosítvány. A fiatalok tizennyolc éves korig azonban csak akkor vezethetnek gépkocsit, ha egy tapasztalt sofőr ül mellettük.

Újdonság, hogy most már pontosan meg van határozva a követési távolság. Személygépkocsiknál két másodperces, 3,5 tonnánál nehezebb autónál pedig három másodperces követési távolságot kell betartani.

Többnyire szigorodnak és növekednek a gyorshajtásért kiszabható büntetések is, és bírságolható lesz a sztrádán való túl lassú haladás is.

A városokban minden esetben előnyt fognak élvezni a villamosok.

Télen kötelező lesz az autót megtisztítani a hótól és a jégtől, különben büntetés jár. Továbbra is érvényes, hogy megnő a büntetés összege, ha azt nem a helyszínen, hanem csak a közlekedésrendészeten fizetik meg. Nem változott az a szabály, hogy ha a baleset nem okozott személyi sérülést és az anyagi kár nem haladja meg a 4000 eurót, akkor nem kötelező rendőrt hívni.

A helyszínen kiszabható legmagasabb bírság jelenleg 800 euró. Ezzel azt a sofőrt büntethetik, aki lakott településen vagy azon kívül több mint 75 kilométerrel lépi túl a megengedett óránkénti sebességet.

Kapcsolódó hírek