Szlovák és osztrák gőzösök is érkeznek a hétvégére a Magyar Vasúttörténeti Parkba

Joó Ferenc   ·   2018.09.07. 08:45
150-parade-400

Szombaton és vasárnap (szeptember 8–9-én) nemzetközi járműparádét rendeznek a Magyar Vasúttörténeti Parkban (MVP) a Magyar Államvasutak fennállásának százötvenedik évfordulója tiszteletére. Nem ez az első járműparádé a parkban, sőt: a helyszín kifejezetten alkalmas a hasonló fesztiválok megtartására. Kétezres megnyitása óta rendszeresen tartanak itt járműbemutatókat és egy–egy sorozat évfordulója alkalmából járműparádékat, de a Gőzmozdony Grand Prix-ként ismert szeptemberi eseményt is éveken keresztül megrendezték, az elmaradhatatlan gőzmozdonyos ügyességi versennyel együtt. Jöttek is a füstösök Romániától Ausztriáig, talán még Németországból is.

Amikor 1996-ban százötven éves lett a Magyarországon elsőként megnyitott Pest–Vác közötti vasútvonal, nagyszabású mozdonyparádét szerveztek Angyalföld állomáson. A svájci Krokodiltól kezdve az olasz Pendolino-motorvonaton át a francia Sybic-mozdonyig mindenféle jármű megfordult ott. Akkoriban a volt Északi fűtőház területének sorsa felett még nem döntöttek, így Angyalföldnél nem volt alkalmasabb helyszín a gigarendezvény megtartására. Most, a hasonlóan fontos évforduló alkalmából szervezett eseménynél már nem is kérdés, hogy annak a Magyar Vasúttörténeti Park kell helyet adnia. A várhatóan igen nagy érdeklődésre való tekintettel nem is küldik haza az embereket a szokott időben, hanem szombaton este tíz óráig, vasárnap délután pedig hatig lehet a helyszínen szemlélődni.

A parádé után ismét lehet gőzmozdonyozni a Vasúttörténeti Parkban (fotó: Joó Ferenc)

A programról elmondhatjuk, hogy az ünnepélyes megnyitót követően szombaton délelőtt tizenegytől délután fél kettőig zajlik majd a két legizgalmasabb esemény, a járműbemutató és a mozdonyverseny. Ezt követően a szokásos hajtányozás és gőzmozdonyos utazás szerepel a kínálatban. Este koncertek lesznek az Orient-csarnokban és a kertivasút egészen zárásig fog üzemelni. Vasárnap hasonló lesz a koreográfia, de a délutáni mozdonyozáson ezúttal a dízelekkel ismerkedhetnek a vendégek. Ne feledjük, hogy szombaton Szentendrére, vasárnap Tapolcára indul nohabos különvonat, illetve vasárnap a Budapestet bejáró gőzfelhős csillagtúrán is részt vehetnek a nosztalgikus utazást kedvelők!

A vasárnapi különvonatokon is vendégszerepelnek majd olyan járművek, amik külföldről érkeznek a nagy randevúra. A Tapolcára induló kétnohabos szerelvényen a tizenhetes Nohab mellett a német Strabag Rail egykori DSB MY 1138-asa is szóhoz jut, a gőzfelhős csillagtúrán pedig a szombati járműparádén vendégeskedő két szlovák gőzmozdony egyike kap helyet a szerelvény egyik végén. Rajtuk kívül a ruttkai 749 248 pályaszámú Bardotka, a strasshofi múzeumi fűtőház büszkesége, az ÖBB 310.23 pályaszámú gőzmozdony, a Cseh Vasutak M 260.001 pályaszámú motorkocsija, és értelemszerűen a másik szlovák gőzös utazik még Budapestre. A vendégségbe érkező mozdonyok menetei önmagukban is érdekességnek számítanak!

Az egykori DSB MY 1138-as már csütörtök este megérkezett Hegyeshalomba (fotó: Prohászka Csaba)

A külföldi szereplőknek ezzel még nincsen vége, mivel a hétvégén a Magyar Vasúttörténeti Parkba látogatók megtekinthetik  a Magyarországon honosítás céljából tartózkodó Akiem mozdonyok közül a 27175-ös Primát és a 36005 psz. Astride-ot. A hazánkban közlekedő, de külföldi eredetű mozdonyok közül bemutatják a Floyd egyik Sulzerét, a Kárpát Vasút Kettyjét, az MMV Kis Sulzerét, a CRS Falconját. Sajnos ez alkalommal nem érkezik hozzánk német vagy román gőzmozdony, sem svájci, olasz, szlovén vagy horvát jármű. Lássuk be, a mozdonyok utaztatása országokon át már nem megy olyan könnyen, mint régebben, amikor az állami vasúttársaságok gond nélkül megadták az engedélyt egymásnak a járművek idegen hálózaton való közlekedéséhez. Az egyedi engedélyeket ma már a vasúttársaságok felett álló közlekedési hatóságok állítják ki és a pályahálózati díjat is független szervezet zsebeli be.

Természetesen igazi magyar járművekből sem lesz hiány. Magától értetődő, hogy számos muzeális járművével képviselteti magát a Magyar Vasúttörténeti Park, illetve az idén huszonötéves MÁV Nosztalgia Kft. is – a parádén egyúttal őket is ünnepeljük. A MÁV-Start három prototípus mozdonyt is felvonultat az eseményen (001-es Szergej, Szili és Szöcske), végül a MÁV-csoport legfiatalabb tagja, a MÁV-HÉV és megjelenik egy villamosmozdonnyal, az ACSEV-motorkocsival és egy hóseprővel. Nem utolsó sorban a NOHAB-GM Alapítvány Tizeskéje és a Triman Kft. egyik Bobója teszi majd méginkább színessé az ünnepi kavalkádot. A közzétett lista alapján sajnálatos módon kimarad a programból egy olyan vasúttársaság, amelyiknek igazán kézenfekvő lett volna szerepelnie. Igaz, hogy most a MÁV születésnapját ünnepeljük, de a sok más magánvasút mellett szépen mutatott volna a GYSEV valamelyik mozdonya. Reméljük, távolmaradásuknak nem politikai okai vannak!

A hétvégére mindenkinek nagyon jó szórakozást és méltó ünneplést kívánunk. Legszebb, legérdekesebb felvételeiket várjuk a hir@iho.hu e-mail címre. Addig is, a járműparádén résztvevő mozdonyok és járművek teljes listája a következő:

Az egyik szereplő az M43 1001-es lesz, ami a képen egy 2017-es különvonattal látható a MABI iparvágányán (fotó: Joó Ferenc)

A szervezők a program és a résztvevő járművek listájának változtatásának jogát fenntartják.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek