Szófia is Škoda-villamosokat vesz

iho/vasút   ·   2017.10.19. 18:45
400px_szofia_skoda

A Škoda Transportation és Szófia közlekedési vállalata között a napokban megkötött üzlet értéke 610 millió cseh korona (23,67 millió euró, körülbelül 7,3 milliárd forint), amely a pótalkatrész-ellátást, valamint a személyzet képzését is magában foglalja. Habár a tenderen szintén induló lengyel Pesa már szállított korábban Swing típusú alacsonypadlós villamosokat Szófiának, most a cseh gyártó terméke lett a befutó. A közbeszerzéshez uniós forrásokat használ fel a város – számol be az International Railway Journal.

Szófia az ötödik főváros az EU-ban, amelyik a Škodától szerez be új villamosokat (forrás: IRJ)

Az ötrészes, légkondicionált, teljes hosszban alacsonypadlós villamosokat a törökországi Eskisehir városa által tavaly rendelt ForCity-k alapján alakítja ki a Škoda. A Railway Pro információi alapján egy szerelvényre körülbelül kétszáz utas férhet majd fel, négyzetméterenként öt fővel számolva. A villamosok legfeljebb hetven kilométer per órás sebességgel haladhatnak.

A bolgár főváros villamoshálózatán kétféle nyomtáv is megtalálható. A régebbi vonalak – a legtöbb viszonylat ilyen – ezerkilenc milliméteres, keskeny nyomközű, az új villamosok is ezekre a pályákra érkeznek. Három viszonylat azonban normál, 1435 milliméteres, ezt részben korábbi szakaszok keskenyről normálra való átépítésével érték el. (Szófia tömegközlekedéséről ide kattintva olvashatnak részletesen.)

Prága, Pozsony, Riga és Helsinki után Szófia az ötödik főváros az EU-ban, amely a cseh villamosoknak szavazott bizalmat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek