Szombathely is kap az új csuklós Conectókból

Károly Szabolcs   ·   2020.10.28. 18:00
conectok_gyor

A Volánbusz által rendelt hatvan alacsonypadlós Mercedes-busz utolsó hét példánya a vasi megyeszékhely helyi közlekedését fogja erősíteni november közepétől.

A jelenleg használt autóbuszoknál korszerűbb és környezetkímélőbb járműveket állít forgalomba a Volánbusz november közepétől a szombathelyi tömegközlekedésben. Az új buszok főleg a legsűrűbben használt vonalakon fognak közlekedni, csökkentve a reggeli és a délutáni csúcsidei zsúfoltságot.

A Volánbusz a szombathelyi önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján jelenleg 46 autóbuszt használ a városon belül. A járművek átlagos életkora több mint 14 év, a legnagyobb befogadóképességű csuklósbuszok átlagéletkora pedig több mint 23 év. Legutoljára közel tíz éve, még 2011 decemberében vásároltak új buszokat Szombathely helyi közösségi közlekedéséhez hét Credo BN 12 szóló kocsi formájában.

Az új, alacsonypadlós, légkondicionált, Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklósbuszokat hathengeres, 360 lóerős, a legfrissebb Euro 6-os környezetvédelmi normát teljesítő dízelmotor hajtja. A típuson 37 ülőhely található, valamint további 84 álló utas befogadására alkalmas.

Szombathely polgármestere, Nemény András elmondta: az önkormányzat a korábbi években évente 400 millió forintot fordított a tömegközlekedésre, melynek költsége jelenleg a járműpark korszerűsítése nélkül is meghaladná a 600 milliót. A városvezetés az emelkedő költségek ellenére is vállalja a járműpark fiatalításához szükséges többletfinanszírozást, a hét busz 56 millió forintos évenkénti lízingdíját. Az önkormányzat célja egy olyan környezetbarát tömegközlekedés kialakítása, ami hosszabb távon valós alternatívája lehet az autós közlekedésnek Szombathelyen.

A Volánbusz idén márciusban szerződött az ITK Holding leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel összesen hatvan Conecto csuklósbusz szállítására. A Törökországban gyártott és onnan „lábon” Magyarországra szállított járműveken Debrecenben, az ITE-nél végzik el a forgalomba helyezés előtti utolsó simításokat: néhány biztonsági, diagnosztikai, utastájékoztatási rendszert és a zárt vezetőfülkét építenek be a buszokba. 

A flotta első hat járműve (RVY-621–626 rendszámtartomány) Zalaegerszeg helyi közlekedését erősíti augusztus végétől. Székesfehérvár tizenöt busz üzemeltetését vállalta, az első tizennégy (RVY-627–640) szeptember második felében állt forgalomba. Győrbe huszonkét új Conecto G került (RVY-641–662). A kocsik a nyár végén és az ősz elején érkeztek, tovább erősítve a tavaly májusban Kecskeméten újonnan forgalomba állított, majd idén január elején Győrbe átvezényelt tizenhéttagú Conecto-flottát (RIR-367–383). Két csuklós Gyulára kerül, az utolsó hét példány pedig Szombathelyen fog közlekedni.

A Volánbusz és a Volán Buszpark egy másik tenderrel a budapesti agglomerációs járatokra is vásárolt harminc csuklós Conectót (RVY-721–750), az első szeptember közepétől szállít utasokat, és a többi is folyamatosan áll forgalomba.

(A borítóképen látható győri Conectókkal megegyező csuklósbuszok állnak hamarosan forgalomba Szombathelyen is. Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek