Sztrájkolnak az Orangeways sofőrei

iho/közút   ·   2011.12.13. 12:30

Határozatlan időre leállt Dombóváron a helyi buszközlekedés, miután a sofőrök sztrájkba léptek fizetésük elmaradása miatt. A városban a Gemenc Volán alvállalkozójaként az Orangeways szolgáltat, ám a fizetések csúszása miatt már korábban is feszült helyzet alakult ki - írja a Pécsi Stop.

Egyénileg döntöttek úgy a buszsofőrök, hogy nem veszik fel december 13-án Dombóváron a munkát, leállítva ezzel a helyi tömegközlekedést, értesült az internetes lap. A háttérben a fizetések krónikus csúszása áll. A helyi közlekedést eredetileg biztosító Gemenc Volán 2009 tavaszán vonta be alvállalkozóként Dombóvár és más Tolna megyei települések helyi és helyközi tömegközlekedésének üzemeltetésére a terjeszkedő Orangeways Zrt.-t, az elmúlt időszakot azonban egyre komolyabb feszültségek jellemezték a cég és a munkavállalók között.

Idén augusztusban a cafeteria és az üdülési csekkek elmaradása miatt tiltakozott a buszos szakszervezet, az utóbbi hónapokban azonban a munkabér is rendszeresen csúszott. A sofőrök ezért szüntették be a munkát, ennek jogosságát azonban az Orangeways vitatja, miután minimális szolgáltatás sincs, és nem történt előzetes bejelentés – a sofőrök álláspontja szerint viszony mindegyikük egyéni döntést hozott.

A Gemenc Volán dombóvári forgalmi irodáján megerősítették a munkabeszüntetés tényét, annak megjósolására viszont nem vállalkoztak, hogy az meddig tart. Szabó Lóránd dombóvári polgármester tájékoztatása szerint az Orangeways illetékesei ígéretet tettek arra, hogy még a mai napon befizetik az elmaradt béreket, addig pedig információink szerint Bajáról irányítanak át buszokat a közlekedés biztosítására.

A szakszervezet a munkabeszüntetésről és annak okairól sajtóközleményt adott ki, eszerint „Leállhat az autóbusz-közlekedés Dombóvár és Tamási térségében, mivel a munkavállalók a törvényes határidőn belül, – ismételten – nem kaptak fizetést a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójánál az Orangaways Zrt.-nél. Az Orangeways Zrt. további törvénytelenségeket követ el azzal a magatartásával, hogy a dolgozók munkabéréből levonja a nyugdíjpénztári tagdíjat, a szakszervezeti tagdíjat és nem utalja tovább az érintett szervezeteknek. Továbbá a munkavállalók cafeteria juttatásait sem fizeti ki második hónapja.”

Az érdekvédelmi szervezet emlékeztet arra, hogy az Orangeways Zrt. vezérigazgatója, Kovács Miklós a szakszervezettel 2011. október 13-án megállapodást kötött, – amit a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatója, Amrein Károly is aláírt és Zana Tibor igazgató az MNV Zrt. részéről is ellenjegyzett – amiben vállalta, hogy a jövőben a munkavállalók foglalkoztatása során a törvényeket betartva fognak eljárni. Ez azonban mint megjegyzik, csak papíron vállalt kötelezettség lett, mivel a mai napig sem teljesült a megállapodás több pontja.

A mostani helyzet annak is köszönhető, hogy a SZAKSZ Alapszervezetének elnökét Dávid Györgyöt a mai napon a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatója nem fogadta, arra hivatkozva, hogy nincs erre ideje. Miután a munkavállalók megtudták, hogy a vezérigazgató nem kíván együttműködni a probléma megoldásában – holott a megállapodást a társaság is aláírta – a teljes munkabeszüntetés, vagy pedig a rendkívüli felmondás lehetőségéről dönthetnek a napokban, ami információink szerint akár lehet holnap is – zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek