Szülinapi szovjet metró

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.05.08. 08:00
kiskep

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) a földalatti vasút közlekedésének harminckilencedik évfordulóján a C (piros) metróvonalon egy Ečs típusú szovjet gyártmányú szerelvényt állít forgalomba május 8-án.

A nosztalgiajárat az ünnepnapon 9 óra 19 perckor indul a Kačerov metróállomásról, ugyanúgy, mint 1974-ben. Akkor és ott történt ugyanis a prágai metró első szakaszának üzembe helyezése. Erről a cseh fővárosban minden évben megemlékeznek, az idei program mégis egy kicsit más, színesebb lesz, mint az előző éveké. A nosztalgiaszerelvény által kiszolgált járatok fokozatosan hosszabb szakaszon közlekednek, az egyes pályaszakaszok átadásának megfelelően.

Az Ečs típusú szovjet gyártmínyú metrószerelvény Háje végállomáson<br>(fotók: wikipedia)

Így tehát az első reggeli szerelvény a Kačerov–Florenc szakaszon közlekedik (1974-es átadás), aztán a második járat Florenctől egész Háje végállomásig közlekedik (1980-as átadás), Háje végállomásról ezután Nádraží Holešovice állomásig közlekedik már a nosztalgiajárat – ezt a szakaszt (Florenc–Nádraží Holešovice) 1984-ben adták át a forgalomnak. A következő járatok már Ládví állomásig (2004-es átadás), és Letňany végállomásra is eljutnak (2008-as átadás). Ide hasonló szülinapi nosztalgiázás alkalmával először látogat az Ečs szerelvény. A megemlékezés 16 óra 39 perckor ér véget Kačerov állomáson. A nosztalgiajáratok menetrendje itt érhető el.

Ugye ismerős? Prágában 1997-ig közlekedtek ezek a metrókocsik

Kapcsolódó hírek