Szúnyogok és a kondorkeselyű a világváros fölött – videók!

iho   ·   2015.11.06. 16:15
cim

Szúnyogok repülnek a kondorkeselyűvel: így fogalmazta meg ennek a különleges köteléknek a lényegét Jetman, azaz Yves Rossy, aki Vince Reffet kollégájával együtt kötelékezett Dubai felett egy Emirates A380-assal. Amit szoktak a világ legnagyobb repülőgépének emlegetni, ami persze nem igaz, de a legnagyobb utasszállítóként is rendkívül tekintélyes méretű légi jószág. Az elkészült több mint másfél perces videó azóta érthető mód elárasztotta a világhálót.

A felvételeken érzékelhető, milyen nehéz lehetett összehozni ezt a formációt. Egyrészt a 380-as az első snittek után, amikor egyedül van a levegőben, végig kiengedett fékszárnyakkal repül, amikor az apróságok is vele vannak, vagyis azért megfelelően lassan ahhoz, hogy a két kompozit-szárnyas ember-repülő lépést tudjon tartani vele.

A sebesség mellett a másik fontos kérdés a turbulencia lehetett. Megfigyelhető, hogy a „szúnyogok” mindig a hatalmas szárnyak és hajtóművek, a törzs és a vezérsíkok, vagyis az egész gép keltette örvények előtt, mellett vagy felett repülnek, például vagy a szárnyvégek vonalában, vagy ha a gép mögötti légtérben, akkor is jóval magasabban, mint a 380-as: megfelelő objektívekkel megoldható, hogy a kíséret a valóságosnál kicsit közelebbinek is tűnjék, de valóban berepülni a gép turbulenciájába halálos veszély lenne az apró egyemberes repülő szerkezeteknek.

Noha sem a sebességet, sem a turbulenciát nem emlegetik, csak a feladat különlegességéről beszélnek, azért a werkfilmben még világosabban látható, akár a repülőemberek kézmozdulataiból is érzékelhető, hogyan kellett felkészülni a különleges kötelékre, a megfelelő térközre, az örvénymentes zónákban való biztonságos repülésre.

Ezért is volt szükség, mint amit a werkfilmben is elhangzik, minden mozdulat, minden alakzatváltás gondos, hónapokig tartó megtervezésére, és arra, hogy a jetpackkel repülők sisakjába szerelt rádió révén folyamatos legyen a kapcsolat mind a jetpack-huszárok és az utasszállító, mind a felvételeket készítő business-jet között. Az már csak hab a tortán, hogy a város jól ismert fantasztikus épületei a súrolófényben milyen szépen mutatnak a repülő jószágok hátterében.

Nemigen találni adatot arról, pontosan mennyibe kerül egy repült óra a 380-assal, de nem sokat tévedünk, ha akár több tízezer dollár vagy euró lehet az összeg, eligazításként annyit lehet tudni, hogy a kétszintes óriásgépet ha charterbe adják, óránként 61 ezer dollár a számla.

És akkor még nem számoltunk más költségeket, a kísérő gépekét, persze magukat a „szúnyogokat” is nyilván meg kellett fizetni... Egy biztos, nem volt olcsó mulatság összehozni ezt a kevesebb mint két percet, de az is biztos, megérte.

(Némi korrekció a már megjelent de kissé elnagyolt hazai híradásokhoz: a két jetpack nem kondenzcsíkot húz, hanem füstölővel repül, a helikopter elsősorban nem a légifotózásra, hanem a szárnyas emberek startjára kellett, és a 380-as nem a leghosszabb, hanem a legnagyobb tömegű és teljesítményű utasszállító.)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.