Támad a csicsmányi hímzés

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.11.06. 09:00
ZSSK0

Már forgalomban van mind az ötvenegy felújított szlovák kocsi, amelyekben az üléseket csicsmányi hímzésű motívumok díszítik. Nálunk főleg a váci oldalban találkozhatunk velük.

Egészen jól sikerült a nagyszombati járműjavító (ŽOS Trnava) által felújított kocsiflotta. Az egyszer már felújított, Bmeer sorozatú kupés kocsik közül összesen ötvenegyet újra modernizáltak. A munkálatok 2018 óta folynak, a teljes kocsiflottáért a ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság, mint megrendelő 37,8 millió eurót fizet. Ez a kocsifelújítási program az egyike a legnagyobb volumenű járműfiatalítási programnak a szlovákoknál. 

A kupés elrendezés sokak örömére megmaradt, de az előző felújításhoz képest sokkal nagyobb korszerűsítést végeztek, sok a kellemes meglepetést okozó apróság. A kocsik utasterének formatervezése a csehországi Aufeer Design tervezőiroda munkája. A formákat, színvilágot, a mintákat Szlovákia természeti adottságai és kultúrája inspirálták. Az üléseken megjelenő csicsmányi hímzés motívumai a néprajzi örökségre, a fa imitációs burkolat pedig ugyancsak a természetre, a sűrű erdőkre, fenyvesekre utal. 

Ilyen volt (azért ez sem volt olyan rossz)

A vasúti kocsik felújítása a már tradicionális és jól bevált járműjavítónál, Nagyszombatban készült. Az új utastéri elemeken kívül

  • hatékonyabb légkondit,
  • energiatakarékos utastájékoztató rendszert kaptak,
  • erősítették a forgóvázak és a kocsiszekrény rögzítéseit,
  • új ajtókat kaptak a kocsik,
  • újak a WC-k,
  • a padlózat csúszásgátló,
  • az utasok kényelme érdekében konnektorokat, wifit és USB csatalkozókat szereltek be.

A modern kocsik elsősorban a Kassa és Pozsony között, Zsolnán át közlekedő IC- és gyorsvonatokban pendliznek, de megfordulnak például a Zsolna és Prága közötti expresszeken is, nálunk pedig főleg a Metropolitan EC vonatokban tűnnek fel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek