Tarlós: a BKV valóban válsághelyzetben van

MTI   ·   2011.11.22. 13:41

A legfontosabb ötmilliárd forint kormányzati támogatás már úton van, viszont decemberben újabb hatmilliárd, januárban pedig kilencmilliárd forintra lenne szüksége a társaságnak – mondta Tarlós István főpolgármester kedden újságírók előtt

A városvezető Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levele kapcsán elmondta: összefoglalót készített a kormányfőnek a jelenlegi helyzetről. Tarlós István ebben sürgős kormányzati segítséget kért a BKV ügyében.

A főpolgármester kedden megerősítette: a BKV valóban válsághelyzetben van, a kormány segítsége nélkül „heteken belül össze fog omlani”.

Utalt a Standard & Poors hétfő esti bejelentésére is, miszerint a minősítő negatív megfigyelés alá vette Budapestet. Ennek kapcsán elmondta: a hitelminősítők már évek óta a főváros gyenge pontjaként jelölik meg a BKV-t, ugyanakkor „nem életszerű elvárni, hogy egy új városvezetés egy ekkora és ilyen helyzetben lévő cég pénzügyi egyensúlyát egy év alatt helyreállítsa”.

Tarlós István szavai szerint „ha a fővárosi tömegközlekedés megbénulna - még egyelőre nem bénult meg -, ennek a hatásai nyilván országosak lennének”. Úgy véli, az új fővárosi vezetésnek éppen annyiban van köze a helyzet előállásához, mint bárki másnak, ezért közös gondolkodásra van szükség. „Bizonyos vagyok benne, hogy a miniszterelnök, aki eddig is mindig megpróbált segíteni, ezzel tökéletesen tisztában van” – fogalmazott a városvezető.

Jelezte azt is, hogy tudomása szerint Orbán Viktor intézkedésére a legfontosabb ötmilliárd forint úton van, ugyanakkor decemberben újabb hatmilliárd forint nélkülözhetetlen, kilencmilliárd forint hitel pedig januárban fog lejárni.

Ismertette azt is, hogy a főváros hosszabb távon nem pénzt kér, hanem forrásteremtési lehetőséget.

Tarthatatlannak nevezte, hogy az agglomeráció igénybe veszi a fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatásait, az alap- és középfokú oktatást, az egészségügy szolgáltatásait, „kiegészítő normatívákra pedig egyetlenegy fillért sem fizetnek”. Mint mondta, ebből a fővárosnak évente csaknem 30 milliárdos hiánya, vesztesége származik.

A főpolgármester „lehetetlen állapotnak” tartja azt is, hogy a Budapesten kivethető helyi adók mindegyikét a kerületek szedik be és használják fel, még a parkolási díjakat is. Úgy fogalmazott: senkinek nem akar a zsebében kotorászni, de Budapestnek forrásteremtési lehetőséget kell kapnia.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.